Élet-Stílus

Nem biztosítják számunkra a vegán étkezés lehetőségét – panaszkodnak a brit katonák

Az állati eredetű termékek felhasználását elutasító katonáknak nemcsak az étkezését, hanem a vegán bőrből készített bakancsait sem finanszírozza a sereg.

Az 1944-ben alapított Vegan Society (Vegán Társaság) nevű, veganizmust népszerűsítő, Angliában bejegyzett jótékonysági szervezet hívta fel a figyelmet arra, hogy a katonaként és a légierő tagjaként a hazájukat védő vegánok jogai több téren is csorbulnak szolgálatteljesítés közben – írja a Daily Mail.

A szervezethez beérkező panaszok alapján egyrészt az a probléma, hogy általában nincsenek kielégítve az állati eredetű táplálékokat kerülő katonák és társaik igényei (a lenti képen például számukra ehetetlen fish and chips készül a légierő konyháján) – ezért sokan inkább áttérnek a vegetarianizmusra, vagy teljesen elengedik a dolgot, amíg le nem szerelnek.

Másrészt pedig az, hogy még a ruházkodásukat is maguknak kell megoldaniuk, ha például az alapvetően számukra biztosított bőr Dr Martens bakancsuk nem tetszik nekik, és inkább a vegán bőrből készült verziót választanák.

A vegán szervezet minden pozitív változást üdvözlendőnek tart, mert szerintük az ő igényeiket figyelmen kívül hagyó gyakorlat a már vegánként élő katonák mellett azoktól is elveszi a vegán élet lehetőségét, akik egyelőre még csak szimpatizálnak ezzel az életmóddal.

Mindeközben pedig más különleges étrendű katonák (muszlimok, zsidók, vegetáriánusok) igényeit sokkal inkább kielégítik. Bár a Mail cikke azt is megemlíti, hogy a Királyi Haditengerészet 2019-ben megreformálta a rendszerét, és azóta az itt szolgáló vegánok helyzete sokkal jobb lett.

A viszonyokat jól ismerő, vegánokat támogató Jo Foster ellenben azt nyilatkozta a lapnak, hogy a királyi tengerészgyalogosok (egy másik szervezet) egyik kötelező, többnapos gyakorlata mind a mai napig azzal ér véget, hogy megölnek egy csirkét és egy nyulat, amit aztán meg is esznek. Ilyenkor pedig az ember általában nem mond nemet a húsra, hiszen napok óta nem evett (és nem aludt) rendesen, ráadásul más opció sem nagyon van az étkezésre.

A Védelmi Minisztérium egyik szóvivője pedig így reagált a dologra:

A személyzetünk egészsége és jóléte kiemelt fontosságú számunkra, és ahol lehetséges, az egyéni étrendi követelményeket kielégítjük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik