Élet-Stílus

Szennyvízből készült műhavat szeretnének használni a montanai síparadicsomban

Ziva_K / Getty Images (illusztráció)
Ziva_K / Getty Images (illusztráció)
Bár a vizet előtte megtisztítanák, az eljárás így sem lenne teljesen higiénikus.

A Yellowstone Nemzeti Park közelében található, zártkörűen működő Yellowstone Club azzal mentené meg a síszezonját, hogy a komplexum területén keletkezett szennyvizet – annak megtisztítása után – műhóként használnák fel a sípályáikon. És már az ezzel kapcsolatos engedélykérelmüket is beadták – írja a New York Post.

A szokatlan ötletre azért van szükség, mert így szeretnék beindítani az egyébként enyhének számító novemberben az idei síszezont.  A klub tagja egyébként Bill Gates és Justin Timberlake is, szóval ha minden a tervek szerint alakul, a Yellowston Club pályáin síelők a jövőben az ő megtisztított vizeletükön is csúszkálhatnak majd.

Ha megkapják az engedélyt, tucatnyi másik olyan sípályához csatlakozhatnak, ahol már most is ezzel a módszerrel pótolják a kieső – pontosabban le nem eső – havat.

Ugyanakkor a megtisztított szennyvíz nem teljesen higiénikus – teszi hozzá a Post az UNESCO 2017-es tanulmánya alapján. A tisztítás folyamata ugyanis csak a felét tünteti el a gyógyszerekből a szennyvízben kikötő vegyületeknek. Ezek a vegyületek pedig a tanulmány szerint az emberi reprodukciós rendszerekre és a vízi élőlényekre is hatással lehetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik