Élet-Stílus

Fegyverrel harcolnak a Pokémon-kártyákért, ezért az amerikai üzletlánc kivonta őket a forgalomból

John Keeble / Getty Images (illusztráció)
John Keeble / Getty Images (illusztráció)
Mármint nem a puskával fenyegetőzőket, hanem a kártyákat. Ráadásul a kosaras, baseball- és amerikaifoci-kártyák sem úszták meg.

A járvány alatt akkora lett a kereslet a Pokémon című rajzfilmsorozathoz kiadott kártyákra, hogy az rendszeres konfliktusokat okoz a rivális gyűjtők között. Az ilyen kártyákat is árusító Target nevű üzletlánc dolgozóit rendszeresen érik fenyegetések a kártyák miatt.

Az eddigi legextrémebb konfliktus az volt, amikor május 7-én az egyik wisconsini boltjuk parkolójában valaki fegyvert rántott a kártyák miatt, ezért a cégnél úgy döntöttek, az üzletlánc polcairól leszedik a Pokémon-kártyákat a kosaras, baseball- és amerikaifoci-kártyákkal egyetemben – írja a Guardian.

A tiltáshoz vezető brookfieldi eset úgy kezdődött, hogy egy 35 éves, Pokémon-kártyákat vásárló gyűjtőt megtámadott négy másik 23 és 35 év közötti férfi az új szerzeményei eltulajdonítása céljával – ezért a magányos férfi úgy érezte, fegyvert kell rántania, hogy elijessze a támadóit. Lövések szerencsére nem dördültek, de a konfliktus miatt a környéket egy órára lezárták.

A Fox Newsnak nyilatkozó egyik szemtanú szerint

Ez egyszerűen nagyon szomorú a gyerekekre nézve. Nevetségesen hangzik, hogy felnőttek képesek egymással harcba bonyolódni ezek miatt a kártyák miatt egy áruház parkolójában.

A gyűjtők céltáblájává váló üzletláncban május 14-től a munkatársak biztonsága érdekében nem árusítják tovább a korábban felsorolt termékeket, de a cég egy közleményben nem győzte hangsúlyozni, hogy a webáruházukból továbbra is meg lehet rendelni minden ilyen kártyacsomagot.

A Guardian felidézi a Reutersnek még februárban nyilatkozó szakértőjének, Joe Maddalenának a szavait, aki a Pokémon-kártyák iránti érdeklődés feléledését és a kártyák árainak kilövését azzal magyarázta, hogy amikor járvány elején a Pokémonon felnövő generációk új, biztonságos elfoglaltságt kerestek maguknak, akkor sokan újrakezdték a kártyajátékot is.

A szakértő akkor azt is elmondta, hogy pár hónapja, az 1999-es, első kiadású kártyák teljes kollekciójáért valaki 400 ezer dollárt – átszámítva 118 és félmillió forintot – fizetett egy aukción,

az egyik legnépszerűbb Pokémont, a tűzokádó Charizardot ábrázoló vadiúj állapotban lévő kártya pedig 300 ezer dollárért – mai árfolyamon majdnem 89 millió forintért – cserélt gazdát idén januárban.

Az áremelkedés érzékeltetésére egy 2019-ben eladott Charizard-kártya példáját hozta fel, ami akkor a töredékét, pusztán 16 ezer dollárt – 4,7 millió forintot – ért.

Nem ez volt az első lépés a Target részéről, amit a kártyák iránt megnövekedett kereslet okozta konfliktusok csökkentéséért tettek. A Verge riportja szerint három, majd egy csomagban limitálták a vásárlónként megvehető Pokémon-kártyák mennyiségét. Az új szállítmányok érkezésekor pedig még olyan is volt, hogy a bolt előtt kialakuló éjszakai sort is fel kellett számolniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik