Élet-Stílus

Amikor tényleg jogos a taps egy repülőn: nehéz szülés egy hawaii úton

29 hetes terhesen indult útnak Salt Lake Cityből Honoluluba, amikor váratlanul nem csak a gép indult be, hanem a szülés is, de szerencsére a repülőn akadt szakértő segítség.

Lavinia Mounga még csak 29 hetes terhes volt, ezért nyugodt szívvel repült haza Hawaii-ra, egy családi ünnepre április 28-án. A gép fedélzetén azonban váratlanul elfolyt a magzatvize. Óriási szerencséje volt, mert véletlenül több egészégügyi szakemberrel utazott együtt, akik megfelelő eszközök híján McGyver módjára segítettek neki – írja a Guardian.

A szülésben segédkező Dale Glenn hawaii háziorvos így emlékezett vissza a légiutaskísérők segélyhívására:

Nagyjából a repülés felénél volt egy vészhívás. Én már éltem át ilyet korábban és általában elég egyértelműen teszik fel a kérdést, hogy van-e orvos a fedélzeten. A mostani eset viszont más volt, meglehetősen sürgős.

A járaton repült még három nővér, akik a hétköznapjaikat is újszülöttek ápolásával töltik a North Kansas City Hospital nevű kórház intenzív osztályán. Az ő négyesük segített Lavinia Moungának az égben megszülni Raymond nevű fiát.

A repülőn nem voltak megfelelő eszközök, ezért a csapat improvizálni kényszerült: a köldökzsinórt például cipőfűzőkkel szorították el és vágták le, az újszülött szívverését pedig egy okosórával mérték meg.

„Nagyon kis, korlátozott helyen próbáltunk dolgozni mindnyájan a repülőgép utasterében, ami hatalmas kihívás. De a csapatmunka nagyszerű volt” – folytatta Glenn.

Az egyik utas, Julia Hansen TikTokon dokumenteltá a történetet:

@juliabernice

It’s the ‘baby being born while we’re above the Pacific Ocean’ for me

♬ original sound - Julia Hansen

Ő a Washington Postnak úgy nyilatkozott, hogy mindenki számára szokatlan volt a helyzet, de az utasok szerencsére lazán álltak hozzá.

Honoluluban orvosi személyzet várta őket a reptéren, akik egy kerekesszékben vitték le az anyát és a síró újszülöttet a gépről. A kórházban a három nővér is meglátogatta Lavinia és Raymond Moungát. Az anya egyenesen annyira örült nekik, hogy családtagnak nevezte őket.

Lavinia Moungát azóta hazaengedték, a kis Raymond viszont egyelőre még a kórházban maradt az újszülött intezív osztályon.

Az egész megterhelő érzelmileg. Nagyon szerencsés vagyok, hogy három újszülötteket ápoló intenzíves nővér és egy orvos volt a gépen, akik nekem is segítettek, a fiam állapotát is stabilizálták, és arról is gondoskodtak, hogy minden rendben legyen a gyerekemmel a repülés ideje alatt

– mondta az anya a szüléssel kapcsolatban.

A leszállás után érkező orvosokat foglalkoztató Hawaii Pacific Health Twitteren számolt be a nem mindennapi történetről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik