Élet-Stílus koronavírus

Milliókat költött a Covid-alapból egy óriási tintahalszoborra egy japán város

Noto tengerparti kikötőjében állították ki a helyiek körében ételkülönlegességnek számító állatot ábrázoló 13 méteres alkotást.

Nem mindennepi okból szabadított fel 25 millió jent (nagyjából 68 millió forintot) a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére elkülönített alapból a szigetország nyugati, Ázsia felőli partvidékén elhelyezkedő Noto nevű, 17 ezer lakosú kisváros vezetése. A halászatból élő település kikötőjében egy gigantikus, 13 méteres tintahalszobrot állítottak fel ebből a pénzből – írja a BBC.

Isikava prefektúrában azt remélik, hogy a látványos szobor segíteni fog a járvány utáni turizmus újraindításában (legalábbis a város tisztviselői ezzel indokolták a lenti videóban közelről is megtekinthető óriástintahal kihelyezését).

Noto egyébként összesen 800 millió jent kapott Japán helyreállítási alapjából, ami 2,19 milliárd forintnak felel meg – emellett a furcsának tűnő óriásszoborra költött összeg szinte eltörpül.

Japánban a helyreállítási alapból kiutalt pénzekre vonatkozó szabályok nem kötik olyan szigorúan a járványvédelemhez a költéseket, ezért lehet az, hogy a a halászattal foglalkozó kikötővárosban – ahol az alacsony esetszám miatt a járvány hatásait leginkább az összeomló turizmus érzékeltette a helyiekkel – egy ilyen szoborra költöttek (ami természetesen a felelőtlen költekezés kritikáját is meghozta a városvezetőknek).

A szigetországban (ponotsabban a főként a fővárosban, Tokióban) rendezik meg a 2020-ra tervezett, a járvány miatt egy évvel elhalasztott olimpiát. Az ország turizmusának állapotát remekül mutatja, hogy már hónapokkal az ötkarikás játékok kezdete előtt bejelentették: külföldi nézők jelenléte nélkül rendezik meg a versenyt.

Japánban közben felívelőben van a járvány, vasárnap például rekordmagas számú – 1050 – súlyos fertőzött volt az országban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik