Élet-Stílus

Bázel Európa bármelyik célállomására ingyen jegyet ajánl fel a koldusoknak, csak oda

Getty images
Getty images
Cserébe meg kell ígérniük, nem térnek vissza Svájcba.

Bázel bevándorlásügyi hivatala utazási vouchert és 20 svájci frankot – körülbelül 6 ezer forintot – ad bármelyik koldusnak, aki jelentkezik náluk – írta a 20 Minutes alapján a Le News. Cserébe a kéregetőnek alá kell írnia egy szerződést, amelyben megígéri, hogy nem tér vissza bizonyos időn belül Svájcba. Ha mégis visszatérne, akkor a deportálást veszélyezteti.

Eddig 31 ember élt a lehetőéggel: 14-en Románia, heten-heten Belgium és Németország, ketten Olaszország, egy pedig Franciaország felé veszi az irányt.

A Basler Zeitung arról ír, hogy a Bukarestbe indulnak 60 frankért, 20 ezer forintért találtak repülőjegyet.

Svájc, hiába a demokrácia egyik bölcsője, valahol nagyon lemaradt, elég csak a bevándorlási szabályait nézni, vagy arra, hogyan bánnak a kéregetőkkel. Genf 2014-ben egy kolduló nőt 500 svájci frankra (mai értékén 160 ezer forintra) büntetett, de mivel nem tudta megfizetni, öt napra börtönbe küldte. 2016-ban Vaud kantonban betiltották a koldulást (a Porschék mellett biztos rosszul néz ki). Svájcban a nők jogainak biztosításában sincs a világ élmezőnyében, sőt! Van olyan része, ahol bírósági úton sikerült csak kierőszakolni, hogy a férfiak végre a nőket is engedjék az urnákhoz. 1991-ben!

Kapcsolódó
Vajon a svájci nők is úgy gondolják, hogy országuk a demokrácia bölcsője?
Svájc az egyik legrégebbi modern demokrácia, de a nők politikai egyenjogúságának tekintetében meglepően sokáig a sereghajtók között szerepelt. Gondolták volna, hogy az alpesi országban csupán ötven éve szerezték meg a nők választójogot?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik