Élet-Stílus

Váratlan fordulat: nem minden francia drazséban dominálnak a fehér golyók

Újdonságok az édességipari statisztika világából.

Fontos grafikon terjed a magyar internetezők között. Tematikailag szerencsére eltér a mostanában gyakran látott diagramoktól és egyéb vizualizációktól: az adatok, amiket ábrázol, nem fertőzéssel, halálozással, lélegeztetőgépekkel kapcsolatosak,

hanem a francia drazséval.

Egy reddit-felhasználó (UrsaeMajoris1280) fogott egy – XXL-es kiszerelésű – zacskónyit a magyarok kedvenc nosztalgia-édességéből, és tudományosan megjelenítette az abban található cukorkákat – szín szerint. Megmutatjuk, úgy még érthetőbb:

Látható, hogy fehér (amit egyes kommentelők türkiznek vagy szürkének látnak) golyócskákból jóval nagyobb számban jutott a zacskóba, mint a piros, narancs és más drazsékból. Kíváncsiak voltunk rá, hogy ez az eloszlás véletlenszerű, vagy minden egyes zacsiban a fehérek a felülreprezentáltak, ezért rákérdeztünk a gyártó cégnél. A Bonbonetti Choco Kft.-től az alábbi választ kaptuk:

a csomagolás előre színezett és kevert darabokból történik, így a színek eloszlása egy csomagon belül véletlenszerű.

Már csak azért sem lehetne mindig ugyanannyi az egyes színekből, mert a golyók száma sem mindig egyezik a zacskókban – ezt onnan tudjuk, hogy erre is rákérdeztünk. A cég válaszából kiderül, hogy a csomagolás tömeg alapon történik, és mivel a szemek eltérő tömegűek, emiatt lehet eltérés a számukban egy csomagon belül.

Kérjük, hogy a következő franciadrazsé-evésnél mindenki számolja ki a színek arányát, és küldje el nekünk az adatokat, hátha nagyobb mintán fel tuduk fedezni bizonyos szabályszerűségeket, trendeket. Addig is érdemes megtekinteni egy hasonlóan izgalmas ábrán egy zacskó dunakavics tartalmának színbeli eloszlását is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik