Élet-Stílus

Mi okozhat tüsszentést?

Getty Images
Getty Images
Tudjuk, mit kell mondani, ha valaki tüsszent, azt is sokszor hallottuk már, hogy a tüsszentést nem egészséges visszatartani, de vajon miért tüsszögünk?

Legtöbbször azért, mert valamilyen részecske vagy egyéb anyag bejut az orrüregünkbe, és eléri a nyálkahártyánkat. Ennek az ingernek a hatására hisztamin termelődik, ami elkezdi irritálni az orrban található idegsejteket. Az erőteljes levegőkipréselésnek az orrüregen keresztül viszont ennél jóval több oka lehet.

Aki allergiás azért tüsszög, mert az orra receptorait a levegőben lévő allergiát kiváltó részecskék, mint például a pollenek, folyamatosan irritálják. Vagyis ezzel éppen az a gond, hogy egy tüsszentés után nincs vége a megpróbáltatásoknak, mivel a folyamat újraindul.

Betegségek esetén is megjelennek az orrunkban olyan részecskék, melyek irritációt okoznak, a szervezetünk pedig a tüsszentéssel próbálja ezeket eltávolítani.

Egyes gyógyszerek mellékhatásaként is előfordulhat néhány embernél tüsszögés, de okozhatja akár parfüm is, sőt, a benu.hu-n megjelent cikk szerint egy vizsgálat kimutatta, hogy a lakosság 57 százaléka képes pusztán attól tüsszenteni, hogy a napba néz.

A lakásunk vagy munkahelyünk tisztasága ugyancsak befolyásolhatja tüsszögésünket. A gyakori szellőztetés, porszívózás segít abban, hogy tiszta legyen a környezetünk, ne kerüljön por vagy egyéb anyag az orrunkba. Magas páratartalom esetén penészgomba is felbukkanhat a lakásunkban, ezért, ha rendszeresen tüsszögünk, érdemes ellenőrizni a vizes helyiségeket, a szobanövényeket, a falra tolt szekrényeket, sarkokat, ablakokat.

Az allergiaközpont oldalán megjelent írás szerint még testmozgás is kiválthat tüsszögéses rohamot. Légúti allergiásoknál nagyobb eséllyel jelentkezik és rendszerint egyéb tünetek – orrfolyás, orrviszketés, orrdugulás – is együtt járnak vele.

Hirdetés

A tavaszi időszakban a megfázás, a nátha és az allergia egyaránt megnehezítheti a mindennapokat. Ezen betegségekben lehet segítségünkre a vény nélkül kapható Reventil tengervizes orröblítő és Reventil orrspray. Míg az orröblítő gyengéden kimossa a nyákot és a kórokozókat, addig a Reventil orrspray csökkenti az orrnyálkahártya gyulladását és enyhíti az orrdugulást. A Reventil termékcsalád egyedülálló összetevője egy gyulladáscsökkentő és kiszáradást gátló hatású molekula, az ectoin, mely védi az orrnyálkahártyát a környezeti tényezők károsító hatásaival szemben. A termék 1 hónapos kortól adható, és hosszabb távon is alkalmazható.

 

Vény nélkül kapható gyógyászati segédeszközök

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik