Élet-Stílus

Bizonyos játékpuskákat lőfegyverként kell regisztráltatni Ausztráliában

Kathryn Scott Osler / Contributor / Getty Images (illusztráció)
Kathryn Scott Osler / Contributor / Getty Images (illusztráció)
A kontinensnyi ország egyik államában regisztrációhoz kötötték az airsoft puskákhoz hasonló elven működő gelsoft fegyvereket, de az új szabályozás alapján még a masszívabb Nerf-puskákakat is be kell jelenteni.

Dél-Ausztrália államban frissítették a lőfegyverekkel kapcsolatos, 2017-ben elfogadott szabályozást, amit azért éreztek szükségesnek, mert nyilvántartásba akartak vetetni minden gelsoft fegyvert. Ezek a játékfegyverek ugyanazon az elven működnek, mint a golyókat légfúvással kilövő airsoftok, csak a golyók, amiket kilőnek olyan szuperabszorbens polimer anyagból készülnek, mint az eldobható pelenkák többsége.

A hozzáértők szerint az új szabályozás olyan szigorú, hogy bizonyos típusú Nerf-puskákat is regisztráltatni kell ezentúl az államban, konkrétan azokat, amik hasonló módon működnek, mint a gelsoft puskák – írja a LadBible az ausztrál 7News-ra hivatkozva.

Utóbbi médiumnak egy helyi férfi, Brad Phillips azt mondta, az új szabályozás miatt be kellett jelentenie a hatóságoknál a 35 ausztrál dollárért (nagyjából 8 ezer forintért) vásárolt Nerf-puskáját.

Csak akkor sért törvényt valaki, ha speciális töltényekkel tölti meg ezeket a Nerf-puskákat

– folytatta Phillips.

Az új szabályozás októberben lépett életbe, de fél év türelmi időt adtak a szóban forgó játékfegyverek tulajdonosainak, hogy eldönthessék, regisztrálják-e a fegyvereket vagy leadják azokat a hatóságoknál. A gelsoft játékokpuskákkal a helyi hatóságoknak az a legnagyobb problémája, hogy megtévesztésig hasonlítanak az igazi fegyverekre, amikről mintázva lettek, ezért csak paintballpályákon és hasonló, erre engedéllyel rendelkező helyeken lehet őket használni.

Stephen Howard szuperintendáns a törvény októberi bevezetésekor azt mondta: a józan ész az alapja ennek a döntésnek, hiszen az elmúlt két évben több, mint 180 játékfegyverekhez köthető visszaélést regisztráltak. Howard szerint nem csak az a probléma velük, hogy lövedékeket lőnek, hanem az is, hogy megtévesztésig hasonlítanak olyan éles lőfegyverekre, amik veszélyességük miatt szigorúbb elbírálás alá esnek.

Az emberek bűntényeket vagy csak szimplán hülyeségeket követtek el ilyen fegyverekkel. Nem kellene megvárnunk, hogy valaki meghaljon vagy komolyan megsérüljön egy incidensben egy ilyen játékfegyver miatt

– folytatta a szuperintendáns. Majd azzal zárta a gondolatait, hogy szerinte ezek az eszközök nem játékok, hiszen a valódi fegyverekhez való hasonlóságuk miatt megtévesztőek lehetnek, amivel könnyű visszaélni. Hiszen ha megfenyegetnek valakit egy fegyvernek látszó tárggyal, akkor ez az ember nem valószínű, hogy elkezd lamentálni azon, igazi-e a fegyver vagy nem, hanem inkább csak engedelmeskedni fog.

Persze arra valószínűleg senki nem számított előzetesen, hogy a szabályok következtében a Nerf-puskákat is regisztrálni kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik