Élet-Stílus

Kevesebb, mint ezer forintnyi pesóért vette meg az argentin Google domainjét

boonchai wedmakawand / Getty Images (illusztráció)
boonchai wedmakawand / Getty Images (illusztráció)
Két órán át nem működött az oldal, amire gyorsan le is csapott egy webdesigner, de hiába.

Múlt szerdán elérhetetlenné vált a Google argentin oldala egy pár órára. Ebben a rövid időszakban egy szemfüles szakember, a 30 éves Nicolas Kuroña megpróbálta legálisan megvenni a Google.com.ar domainnevet, ami a legnagyobb meglepetésére sikerült is neki, így pár óráig legálisan birtokolta ezt a látogatott domaint – írja a BBC.

Ráadásul hihetetlenül keveset, 270 pesót kellett csak fizetnie, ami a mai árfolyamon 869 forintnak felel meg. A tranzakció tényét a Google argentin leányvállalata megerősítette a lapnak, de hozzátették, hogy gyorsan visszaszerezték a domaint.

A Buenos Aires egyik külvárosában élő férfi éppen egy weboldalon dolgozott, amikor WhatsAppon felhívta valaki a figyelmét arra, hogy nem működik a Google argentin oldala, ezért úgy döntött, megnézi a .ar végződésű, hivatalos argentin domainnnevek kiadásáért felelős hálózatinformációs-központ honlapját, ahol a Google.com.ar domainnév szabadon megvásárolhatóként szerepelt. Kuroñának pedig a kíváncsiságtól vezérelve muszáj volt kipróbálnia, tényleg megveheti-e. Bár szkeptikusan állt a dologhoz, végül a tranzakciót a rendszer hagyta lebonyolítani.

Twitteres beszámolójában – amit szándékai érzékeltetése végett rögtön azután megosztott, hogy a bankszámlájáról levonták a 270 pesót – hagsúlyozta:

ő nem akart visszaélni a helyzettel, csak ki akarta próbálni, hogy a központ honlapja hagyja-e a dolgot.

Nem teljesen egyértelmű, hogy pontosan mi történhetett: a Google szerint 2021 júliusáig ki volt fizetve a domain, és a lejárt argentin honlapokkal foglalkozó Open Data Córdoba sem regisztrálta a Google weboldalát. Azt sem lehet tudni, hogyan szerezte vissza ilyen gyorsan a techóriás a szóban forgó webcímet.

A 270 pesóját ugyan nem kapta vissza, és a Google sem kereste meg, de Nicolas Kuroña örül, hogy nem lett baja az egészből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik