Élet-Stílus

247 millió dollárt csaltak ki telefonon egy 90 éves hongkongi nőtől

A kínai hatóságok embereinek adták ki magukat a csalók.

Egy gazdag hongkongi nyugdíjast 247 millió hongkongi dollárral (átszámítva majdnem 10 milliárd forinttal) károsították meg olyan csalók, akik a kínai hatóságok embereinek adták ki magukat – írja a South China Morning Postra hivatkozva a CNN.

Az AFP forrásai szerint a nő háztartásában dolgozó segítőjének tűnt fel, hogy valami nem stimmel, ezért – a helyi rendőrség CNN-nek eljuttatott közleménye alapján – az idős nő március 2-án megkereste a rendőrséget, akikkel közölte: a csalók 2020 augusztusában keresték meg és azt mondták neki, hogy a személyazonosságát több kínai bűncselekményhez is felhasználták ismeretlenek, ezért kell fizetnie. A hatalmas mennyiségű pénz egyébként tíz, különböző bankszámlákra elküldött utalásból jött össze.

A rendőrségi közleményből az is kiderül, hogy a csalók a különlegesen nagy zsákmány megszerzéséhez különleges módszerhez folyamodtak, hiszen nem csak a saját telefonján hívták a nőt, hanem egyikük még a lakóhelyén, a helyiek által egszerűen A Csúcsnak nevezett, a város legmagasabb pontján, a Victoria-csúcson elhelyezkedő elitnegyedében személyesen is felkereste, és adott neki egy telefont, hogy azon tudjanak kommunikálni. Sőt, az egyik csaló egyszer még egy bankfiókba is elkísérte.

MIKE CLARKE / AFP

A CNN híre azzal zárul, hogy az ügy miatt március 25-én elfogtak egy 19 éves férfit, aki óvadék ellenében szabadon távozhatott, de április végén újból meg kell jelennie a rendőrségen vallomástételre. A New York Post pedig arról ír, hogy az egy szem csaló elfogása mellett az elcsalt pénzből eddig egymillió dollárt tudtak visszaszerezni, de a nőnek megígérték, hogy a nyomozás után visszakapja az egészet.

A történettel kapcsolatban az AFP arra emlékeztetett, hogy Hongkongban nagyon sok gazdag ember él – ráadásul többségük idős –, akik kiváló célpontok a telefonos csalóknak. 2021 első negyedévében 18 százalékkal több ilyen esetet jelentettek be, mint az előző évben, amivel eddig nagyjából 350 millió hongkongi dollár (nagyjából 13,5 milliárd forint) kárt okoztak a csalók idén a városban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik