Élet-Stílus

„Sok tekintetben csak lábaink számában különbözünk” (X)

Már többtízezer éve társunk az élet megannyi területén. Korszakok óta segít a vadászatban, tereli a nyájakat, szánt vontat, őrzi a portát, és a legújabb időkben már tiltott szerek felderítésében, betegségek beazonosításában is segédkezik. Igen, ő a legjobb barátunk, a kutya, mellyel oly sokszor bánunk méltánytalanul. A miértekre és lehetséges megoldásokra a Rex Kutyaotthon alapítójával kerestük a választ.

Legyenek bármilyen szeretetreméltók és hűségesek, mégis sokszor bánunk kegyetlenül a kutyákkal. Az állatvédő szervezetek napi szintű küzdelmet folytatnak a gondatlanság, a felelőtlen szaporítás vagy az állatkínzás ellen. De vajon miért az emberek részéről a lelketlen hozzáállás? Az alapvető ok sokszor a helytelen szemlélet.

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy sok tekintetben csak a lábaink számában különbözünk” – mondta el dr. Király Péter, a 28 éve működő Rex Kutyaotthon alapítója. „Az állatok nem tárgyak, nem játékok, és nem is eldobható eszközök. Az emberhez hasonlóan éreznek fájdalmat, örömöt, szomorúságot.

Számos állatvédő szervezet harcol a felelőtlen állattartás, és annak következményei ellen. Mindennapi küzdelmük társadalmi érdek. A kóbor jószágok ugyanis vadgazdálkodási, közbiztonsági, humán- és állategészségügyi problémákat egyaránt okozhatnak. Márpedig gazda nélküli állatból akad jócskán, és a nem szabályozott szaporulat gondoskodik róla: az áldozatos munka mellett se mutatkozzon csökkenés.

Becslések szerint hazánkban a kóbor ebek száma több mint, 100 000, az elvadult macskák száma ennek többszöröse. Vannak, akik a teljes kóborállat állományt 1 millió egyedre teszik. Ezt az irdatlan számot a hazai, közel 100 ebrendészeti telep és a menhelyek együttesen is éppen csak kezelni tudják. De vajon mi jelenthet kiutat?

A Rex Kutyaotthon dolgozói a szemléletformálásban látják a megoldást. Ezért szervezik nyári táboraikat, érzékenyítő programjaikat zoopedagógus szakember bevonásával. Magyarországon még kialakulóban van a felelős állattartás kultúrája, és ameddig az emberek többsége meg nem tanul felelős gazdaként gondolkozni, marad a tüneti kezelés: a befogás, gyógyítás, majd örökbeadás. Ez pedig költséges tevekénység, mely csak a jószándékú támogatók adományaival fenntartható.

Amennyiben szeretne részt venni szerencsétlen sorsú állatok mentésében és a hazai állattartási kultúra fejlesztésében, adója 1%-val Önnek is lehetősége van segíteni a Rex Alapítvány védenceit. A támogatás lehetséges módozatairól részletesen itt tájékozódhat

Ajánlott videó

Olvasói sztorik