Élet-Stílus

Lefingott egy rendőrt, 500 euróra büntették, de most a bíróság máshogy döntött

HELMUT FOHRINGER / APA / AFP, illusztráció
HELMUT FOHRINGER / APA / AFP, illusztráció
Túl szigorúnak találták a büntetést.

Ausztriából sem olyan könnyű világhírnévre szert tenni, persze van, akinek sikerül. Például annak a bécsi férfinek, akit tavaly 500 euróra büntettek rendőrök, mert „bélszél hangos kieresztésével” közerkölcsöt sértett, majd története be is járta a világsajtót – írta az osztrák Der Standard.

A férfi azonban igazságtalannak érezte a döntést, panasszal élt, bírósághoz fordult. Nem tagadta tettét, de azt azzal magyarázta, hogy biológiai szükségnek engedett vele teret. Egyébként, ha szándékos is lett volna, akkor is a szabad véleménynyilvánítás eszközeként kéne rá tekinteni.

A bíróságon elhangzott, hogy a férfi egy padon ült, mikor ellenőrizték a rendőrök a személyazonosságát. A férfi felemelte a farpofáját és elszellentette magát. Szándékosan, ezt jelezte a férfi ott levő barátainak röhögése és ehhez kapcsolódó vicceik is. A közigazgatási bíróság döntésében elhangzott, hogy nem csak a cselekedett, hanem a körülmények is fontosak. Így bár az alaptörvény a véleménynyilvánítás ezen fajtáját nem tiltja, annak a véleménynek „kommunikációs tartalommal” is kéne rendelkeznie, ezt viszont hiányolta a bíró. Ahogy az illem határait is átlépte a férfi ténykedése.

A cselekedett alkalmasnak tűnik az állami rend teljes aláásására és nevetségessé tételére

– mondta ki a bíró, hogy a szellentés már túlment a szólásszabadság határain. Ugyanakkor a férfi védelmében megszólította a lap a bécsi jogi egyetem docensét, Paul Eberstallert, aki elmondta, hogy ha nem egy rendőr lenne az „áldozat”, akkor nem mondanák a szellentésre, hogy a férfi vétett a közerkölcs ellen, mert egy rendőrrel szemben több „erkölcsöt” követelnek meg az állampolgároktól.

Végül a közigazgatási bírságot leszállították 500 euróról 100 euróra, mert a férfi korábban nem vétett a törvények ellen, és a mostani kihágása is „átlagos” mértékűnek tekinthető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik