Élet-Stílus

Robotkutya segíti a New York-i rendőröket

Daniel Reinhardt / picture alliance via Getty Images (illusztráció)
Daniel Reinhardt / picture alliance via Getty Images (illusztráció)
A szolgálatot teljesítő robotnégylábú egyik első, manhattani akcióján annyira meglepődtek a szemtanúk, hogy több felvétel is készült róla.

A Boston Dynamics által fejlesztett robotkutya fogja segíteni a New York-i rendőrség munkáját – írja a New York Times. Hétfőn volt az egyik első olyan bevetés, amiben ez a robot közreműködött. A rendőröknek napközben kellett kimenniük egy lakásba, ahol egy férfi (akit az akció végén elfogtak) egy nő, egy csecsemő és egy fegyver társaságában bújkált.

Sokakat megdöbbentett, amikor a bilincsben elvezetett férfi és az őt körülfogó rendőrök után a lépcsőházból egy 30 kilogrammos, fémből készült négylábú sétált ki.

Az egyik szemtanú által Twitteren megosztott (lent megtekinthető) videót például már több, mint 8 milliószor játszották le eddig.

Jamaal Bowman, Bronx demokrata kongresszusi képviselője szintén a Twitterre töltött fel egy videót, amiben megosztja lesújtó véleményét a város rendőrségének költséges, új beszerzéséről.

Nem tudtok eleget fizetni nekem a megélhetésemhez, nem tudjátok emelni a minimálbért, nem tudtok megfizethető lakhatást biztosítani. Keményen dolgozom, de nem mehetek el fizetett szabadságra és nem kaphatok megfizethető gyerekgondozást

– mondja a videóban a képviselő (aki vélhetően nem konkrétan magára gondol, amikor egyes szám első személyben beszél). „Ahelyett, hogy mi kapnánk meg a pénzt, az adófizetők által befizetett pénzt, ilyen robotkutyákra költik?” – teszi fel a kérdést a politikus.

Egy ilyen robot közel 75 ezer dollárba (több, mint 22 millió forintba) kerül, a használatával kapcsolatos kritikák is vagy abból indulnak ki, hogy ennyi pénzt el lehetne költeni ennél hasznosabban vagy abból, hogy az ilyen robotok használata az egyre militarizálódó amerikai rendőrség totális felügyeletét jelképezi. Vagy mindkét állításból egyszerre.

Bill de Blasio, New York polgármestere egy szerdai sajtótájékoztatón azt mondta: ő még nem találkozott ezzel a robottal, de ha ilyen nagyok az ellenérzések vele szemben, akkor megfontolják, hogy a jövőben ne vessék be.

A Boston Dynamics 2019-ben mutatta be távolról irányított, mesterséges intelligencián alapuló négylábú robotjait. A rendőrségi használatukkal szemben a fentieken túl az a kritika szokott még megfogalmazódni rendszeresen, hogy a bennük lévő mesterséges intelligencia miatt

autonómmá válhatnak, és a saját maguk által hozott rossz döntések a rendőrséggel kapcsolatos ellenérzéseket erősíthetik.

Michael Perry, a cég egyik vezetője szerint nagyjából ötszáz darab ilyen robotkutya lehet világszerte, és ebből összesen négy darab szolgál különböző rendőrségeknél (egy New York-ban, egy Massachusetts államban, egy Honoluluban és egy Hollandiában), a többieket pedig építkezésen vagy nagyon veszélyes terepen szokták bevetni általában.

Állítása szerint a robotokat irányító szoftver miatt lehetetlen lenne őket fegyvernek használni.

Hajthatatlanok vagyunk abban, hogy nem akarjuk a robotjainkat olyan módon használni, ami ember kárt okozhat az embereknek

– mondta a Perry.

A lap megkereste a New York-i rendőrséget is, akik felelevenítették, hogy már ötven éve használnak robotokat bizonyos szituációkban, például túsztárgyalások alkalmával, vagy amikor bombákat kell hatástalanítani.

A demokrata polgármestert egyébként több New York-i párttársa elítélte a rendőrség kötelékében szolgáló robotkutya miatt, például a demokraták progresszív szárnyához tartozó Alexandria Ocasio-Cortez képviselő is.

A New York Timesnaknyilatkoztak szemtanúk is. Legtöbbjüket megijesztette és megdöbbentette a robot rendőrkutya látványa. Sőt, volt olyan, aki egyenesen úgy fogalmazott, hogy,

olyan volt, mintha a Csillagok háborújában lenne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik