Élet-Stílus

Tavasszal támadnak az élősködők – a megelőzés a legjobb védekezés

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Immár visszavonhatatlanul közeleg a tavasz, ami nemcsak nekünk, gazdiknak, hanem a kutyáknak is nagyszerű lehetőség arra, hogy minél több időt töltsenek a szabadban. Egy esti séta az ember leghűségesebb társát boldoggá teszi, azonban sajnos a legjobb időszak arra, hogy az élősködők támadjanak. A bolhák és a kullancsok rendkívül veszélyesek kedvenceinkre nézve, hiszen számos betegséget hordoznak. De mit is tehetünk azért, hogy elkerüljük a nem kívánt betegségeket? Természetesen ebben az esetben is sokat segít a megelőzés.

Megelőzhető a betegség

Egy közkeletű tévhit szerint a házat ritkán elhagyó kutyák védettek a külső élősködőkkel szemben. Hangsúlyozzuk, hogy ennél semmi sem áll távolabb az igazságtól! Azok a kutyusok is, amelyek csak rövid sétákat tesznek az udvaron, könnyedén vihetnek haza kullancsokat.

A kutyákat érintő parazitáknak két fő kategóriáját különböztethetjük meg. Ezek a külső (kullancsok, bolhák, tetvek, szőrtüszőatkák,) és belső (különböző bélférgek és egysejtű véglények) paraziták. A külső paraziták jelenléte általában a kutyák bundájára és bőrére van hatással, a belső paraziták viszont befolyásolják a kutya gyomor- és bélrendszeri működését, valamint a szívet és tüdőt egyaránt.

A paraziták ellen természetesen a legjobb védekezés a megelőzés, mert sokkal egyszerűbb, költségkímélőbb megoldás, mint magát a betegséget kezelni, és persze nem utolsó sorban minden egyes megbetegedés rontja az állat életminőségét és ellenálló képességét, valamint rövidíti az élethosszt.

KutyaJó

Minden kutyákkal kapcsolatos dolog és kérdés egy helyen, hogy KutyaJó legyen mindenkinek.

Számos készítmény létezik

Mind a külső, mind a belső paraziták ellen rendelkezésre állnak hatékony készítmények, melyek rendszeres és megfelelő alkalmazásával kivédhető, hogy fertőződjenek és megbetegedjenek a négylábú kedvencek.

A külső parazitákkal szemben spot-on készítmények, jó minőségű nyakörvek, szájon át adható készítmények kiváló védelmet nyújtanak. Ma már egy korszerű készítmény alkalmas arra, hogy használatával egyszerre több betegség, fertőződés ellen is hatékony védelmet nyújtson (pl.: bizonyos spot-on készítmény alkalmazásával tudunk védekezni a kullancsok – így a kullancsok által terjesztett fertőzések – ellen, a bolhák – így a bolhák terjesztette fertőzések, bolhaallergia – ellen, valamint készítménytől függően akár tetvek, legyek, szúnyogok, szívférgek, belső élősködők ellen is).

A bélférgek elleni kezelés évenként egyszer jogszabályilag kötelező (a veszettség oltással együtt),

azonban a kellően alacsony és veszélytelen féregfertőzöttség eléréséhez erősen javasolt a legalább 3 havonta történő féreghajtás. Javasolt még a legalább fél évente történő bélsár parazitológiai vizsgálat, mivel a rutinszerűen alkalmazott féreghajtó készítmények kifejezetten széles spektrumuk ellenére sem képesek minden bélparazita elpusztítására. Az egysejtű véglények kártétele ellen a köztigazdák elleni védekezéssel, szűrésekkel és időben elkezdett gyógykezeléssel védekezhetünk. A szívférgek elleni védekezéshez több kifejlesztett készítmény is rendelkezésre áll. A megfelelő egyedi védekezéshez személyes konzultáció javasolt.

Lényeg a hatékonyság!

Kutyánk védelme érdekében alkalmazunk bármit is, a lényeg, hogy hatékony legyen lennie. Fontos, hogy folyamatosan védjük kedvenceinket elsősorban azokban az időszakokban, melyekben az ektoparaziták aktívak, ami azt jelenti, hogy egy termék, amelynek a hatása tovább tart, jobb, mint egy rövidebb hatóidejű. Gyakran elfelejtjük rendszeresen alkalmazni azokat a termékeket, melyek hatása rövidebb időtartamú, ami azt jelenti, hogy kedvencünk sebezhető az alkalmazások közötti időszakban. Ha kutyánk szeret úszni, figyelnünk kell arra is, hogy vízálló terméket vegyünk. Forduljunk állatorvoshoz, aki segít megtalálni a kedvencünk méretének megfelelő készítményt. Az is fontos, hogy a termék egyenletesen oszoljon el az állat teljes testfelületén, az orrtól a farok hegyéig. A kullancsok gyakran olyan nehezen elérhető helyeken kapaszkodnak meg, mint a hónalj, az ágyék, vagy akár a talppárnák.

Legyél felelős gazdi!

Csak egy csípés? Lyme-kór, babéziózis, leishmania, szív- és bőrférgesség. Néhány példa a betegségekből és élősködőkből, amik a csípésekkel kedvencünkbe juthatnak. Ezért fontos, hogy egész évben gondoskodjunk a csípések nélküli, megelőző védelmükről!

A megjelenést támogatta az Elanco Hungary Kft.

EM-HU-21-0029

Ajánlott videó

Olvasói sztorik