Élet-Stílus

Nem hitték el, hogy ilyen a haja, ezért hajfestésre kötelezték a meghurcolt japán diáklányt

Kártérítést kap a tanuló, akit a haja miatt kizártak az órákról és a kirándulásokról is.

A napokban zárult le egy japán diáklány ügye a bíróságon, aki azért fordult a hatóságokhoz, mert az iskolában arra kényszerítették, hogy fesse feketére a haját, írta meg a BBC.

A sajtóban meg nem nevezett diáklány kálváriája akkor kezdődött, amikor egyik nap az igazgatóhelyettes közelebbről megnézte magának a hajtövét, és megállpította, hogy a barna nem az eredeti hajszíne. A valóság ezzel szemben az, hogy a lánynak tényleg természetes barna volt a haja, de az iskola előljárói nem vettek tudomást az igazáról.

Mivel a házirendje szigorúan tiltja a diákoknak, hogy befestessék a hajukat, az iskola arra kötelezte a lányt, hogy „festesse vissza” feketére a haját. Ennek tetejében nem engedélyezték neki, hogy részt vegyen az óráin, és azt is megtagadták tőle, hogy elmenjen az osztálykirándulásokra.

A lány beperelte az iskolát, a bíróság pedig kimondta, hogy bár az iskola törvényesen járt el, mégis 3100 dollárnyi kártérítést kell fizetniük a lánynak, akinek nem biztosítottak mentális segítségnyújtás akkor, amikor a történtek hatására depresszióba esett.

Japánban az iskolákra jellemző, hogy nagyon szigorú kontroll alatt tartják a diákjaikat, és nagyítóval vizslatják a megjelenésüket. Vannak olyan intézmények, ahol nem csak a hajfestésre ügyelnek, de még abba is beleszólnak, hogy milyen színű alsóneműt hordhatnak a tanulók. Mindezek fényében különösen nagy jelentőségűnek tűnik, hogy a meghurcolt diáklány kártérítést fog kapni az iskolájától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik