Élet-Stílus

68 év után kiszabadult a börtönből a férfi, akit 15 éves korában ítéltek el

Joe Ligon szinte az egész életét börtönben töltötte, ügyvédje szerint megérdemli, hogy élete utolsó éveiben szabad legyen.

Közel hét évtized után kiszabadul a pennsylvaniai börtönből Joe Ligon, aki jó eséllyel a leghosszab idő óta börtönben ülő fiatalkorú elítélt volt az Egyesült Államok történetében, számolt be minderről a CNN.

Ligont 1953 februárjában ítélték életfogytig tartó börtönbüntetésre, miután bűnösnek találták egy két halálos áldozatot követelő rablásban, amelyet másik négy tinédzserrel együtt követett el. Ő volt az ügy elsőrendű vádlottja, és be is ismerte, hogy a rablás során a jelenlévő nyolc ember közül legalább egyet megszúrt, azt azonban tagadta, hogy bárkit megölt volna. Az eset idején Ligon mindössze 15 éves volt.

Azóta felnőttem. Nem vagyok már gyerek, felnőtt ember vagyok. Egy öregember, aki napról napra csak öregebb lesz

– nyilatkozta a szabadulása után a férfi. Hozzá hasonlóan az ügyvédje is azt bizonygatta a bíróságon, hogy az ügyfele a legkevésbé sem jelent már veszélyt a társadalomra, az az ember, aki annak idején bevonult a börtönbe, már nem létezik.

Sokszorosan megbűnhődött már azért, amit tett, és megérdemli, hogy élete utolsó éveit szabad emberként élje le.

A férfi hosszú utat tett meg a szabadon bocsátásáig, korábban több alkalommal is próbálkozott már, de a kérelmeit 2016-ban és 2017-ben is elutasították. 1970-ben Pennsylvania állam kormányzója kegyelmet ajánlott neki és a bűntársainak, amelyet két társa el is fogadott. Ligon viszont nem élt a lehetőséggel, mert az ajánlat feltételes szabadlábra helyezésről szólt, nem jelentette azt, hogy a férfi teljesen szabad lesz.

A legfontosabb feladat most az, hogy Ligont vissza tudják vezetni a társadalomba úgy, hogy minél kisebb sokk érje a férfit, aki szinte az egész életét börtönben töltötte. Ebben a segítségére van ügyvédje, valamint egy, a rabok külvilágba integrálását koordináló szervezet, amelynek vezetője szintén fiatalkorú elítéltként ült börtönben.

A CNN a férfit is megszólaltatta az esettel kapcsolatban, és azt kérdezték tőle alig másfél nappal a szabadulása után, hogy milyen érzés újra kint lenni.

Gyönyörű. Tényleg gyönyörű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik