Élet-Stílus

Mit tegyünk, ha zsúfolt helyen hirtelen eltűnik a gyerekünk?

Marius Hepp / Getty Images (illusztráció)
Marius Hepp / Getty Images (illusztráció)
Ezzel kapcsolatban ad tanácsot egy anya a TikTokon.

A szülők egyik legborzasztóbb rémálma, hogy egy nagyobb nyilvános helyen – legyen az bevásárlóközpont, állatkert vagy vidámpark – szem elől tévesztik a gyereküket. Sokan ráadásul ilyenkor a pánik miatt nem úgy viselkednek, ahogy a helyzet megkívánja: azaz nem pont azt teszik, ami a leginkább elősegíti a gyerek megtalálását.

Ezzel kapcsolatban tett közzé hasznos videót a TikTokon egy Jes Martini nevű anya. Azt mondja, magától ő sem gondolta volna, hogy ez a legjobb dolog, amit ilyenkor lehet tenni, és valószínűleg ösztönösen nem így járna el, de egyszer hallotta valakitől ezt a jó tanácsot, és akkor esett le neki, hogy ez mennyire fontos lehet.

Hiszen még azokkal is előfordulhat, hogy gyerekük egy pillanat alatt eltűnik a tömegben, akik amúgy kifogástalan szülők.

Jes Martini a következőket tanácsolja: semmiképp ne csöndben keressük a gyereket, az a legkevésbé hatékony módszer. Tehát kiabáljunk, de ne a gyerek nevét, hanem a személyleírását. Az anya a videóban be is mutat egy példát:

Keresek egy ötéves fiút. Fehér bőrű, barna hajú, barna szemű, Nike pólóban és fekete nadrágban van.

A megoldás több szempontból is praktikus:

  • ha ezt a pár szót ismételgetjük hangosan, máris nem egyedül keressük a gyereket – a körülettünk levő tucatnyi ember velünk együtt kutatja majd,
  • ha netán (ez persze csak a legrosszabb forgatókönyv) valaki megpróbálta magával vinni a gyerekünket, akkor is valószínűbb, hogy egy ilyen esetben el fogja engedni, hiszen érzékeli, hogy sokan keresik a kicsit.

Jes Martini ezekkel a szavakkal fejezi be „közérdekű bejelentését”:

Lehet, hogy hülyének érzed majd magad, ha hangosan ordibálod a személyleírást, de még mindig jobb hülyének érezni magad, mintha nem találnád meg a gyereked.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik