Élet-Stílus

Ne mondd azt, hogy lusta disznó, mert az az állatra nézve bántó és lealacsonyító

Az állatvédő szervezet szerint ilyen kifejezésekkel csak az állatok elnyomását támogatjuk.

Az állatokhoz való szimbolikus hasonlítgatás olyannyira a mindennapi kommunikációnk része, hogy szinte észre sem vesszük már, amikor azt mondjuk, „gyáva nyúl, „lusta disznó, vagy épp azt, hogy „bátor, mint az oroszlán”. Ez a gyakorlat természetesen nem csak a magyar nyelvben van jelen, hogy messzebbre ne menjünk, az angolban is gyakran hívják az emberek egymást kígyónak, disznónak vagy mondjuk épp lajhárnak.

Mindezt viszont az amerikai állatvédő óriás, a PETA megelégelte. A Ladbible szúrta ki, hogy a szervezet a Twitteren tett közzé egy bejegyzést, melyben arra kérik az embereket, hogy

ne használják az állatfajok neveit egymásra aggatott jelzőkén, mert az lealacsonyító, és feltételezi, hogy az emberek az állatok felett állnak.

Az állatvédő szervezet szerint egyszerűen nem fair, ha egy fajt kizárólag egy bizonyos viselkedéssel azonosítunk, ám közel sem az igazságtalanság a legnagyobb probléma az elméletük szerint. Hanem az, hogy ha az állatokhoz valamilyen negatív tulajdonságot társítunk (mint például a disznókhoz a lustaságot), azzal egy negatív képet festünk a disznókról, egyszersmind kinyilvánítjuk, hogy az állatok az ember alárendeltjei.

Mutatnak is pár példát, milyen módon kellene átalakítani a beszédünket: ne mondjuk azt valakire, hogy csirke (vagy magyarban inkább nyuszi), egyszerűen nevezzük gyávának. Ne mondjuk azt valakire, hogy kígyó, mondjuk helyette azt, hogy köcsög. Ne mondjuk azt, hogy valaki disznó, inkább nevezzük taszítónak, és így tovább.

Szavakkal egy befogadóbb világot lehet teremteni, de a szavak arra is szolgálhatnak, hogy örökre fenntartsuk az elnyomást. Ha valakit állati jelzővel sértegetünk, csak a mítoszt erősítjük, hogy mi jobbak vagyunk

– olvasható szintén a szervezet Twitter-oldalán.

A PETA komolyan arra kér mindenkit, hogy fontolják meg a fenti intelmeket és a jövőben próbáljanak tartózkodni a lealacsonyító kifejezésektől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik