Élet-Stílus

Tízmilliókat érő hányadékot talált a fiatal thai halász

A hétkilós bálnaköpet értéke közel 69 millió forint.

A húszéves Chalermchai Mahapan valószínűleg élete legjobb döntését hozta meg, amikor január 6-án úgy döntött, hogy halászni megy. A férfi, bár nem zsákmányolt túl sok halat, tevékenysége végeztével furcsa dologra bukkant, amiről jó ideig maga sem tudta eldönteni, mi lehet az – számolt be róla a Ladbible.

Először azt hitte, csak egy közönséges szikla akadt a hálójába, hatalmas szerencséjére azonban mégis hazavitte azt, és elkezdett a szomszédságban élő idősek között körbekérdezni, akik hamar megerősítették, hogy egy közel 7 kilós ámbrával van dolga.

Ami lényegében nem más, mint bálnahányadék, a világ egyik legértékesebb dolga.

Az ámbra az ámbráscetek bélrendszerének terméke: emésztés során az állatok szervezete egy ambrein nevű anyagot választ ki, ami azért felelős, hogy az emészthetetlen elemek ne sértsék fel a bálnák beleit. Az így keletkező ámbra csomagban távozik az állatokból hányadék vagy ürülék formájába. Aki találkozott már vele, mind azt mondja, hogy az átható ürülékszag elmúlásával egészen fantasztikus illata van, ami a parfümipar figyelmét sem kerüli el. Ha e mellé hozzátesszük azt is, hogy hihetetlenül ritka, hogy valaki ámbrára bukkanjon, mindjárt nem olyan meglepő, hogy nagyon értékes holmiról van szó.

A Mahapan által talált darab az első becslések szerint 171 ezer fontot ér, ami átszámítva közel 69 millió forint. Bár tudja, hogy kincset talált, nem akarja elkapkodni az értékesítését, egy ügynökkel viszont már felvette a kapcsolatot, aki segít neki egy nagyvállalatnak eladni az ámbrát. Az ifjú halász a nem mindannapi fogást szűkszavúan csak úgy kommentálta,

nagyon szerencsésnek érzem magam.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik