Élet-Stílus

Ha megveszed, segíts újrahasznosítani! (x)

Miért ne kérhetném kedvenc üdítőmet újratölthető vagy 100%-ban újrahasznosított palackban? – merül fel a környezettudatos fogyasztókban a kérdés.

A hulladékok problémája közös ügy, ahogy a megoldás is. Nézd meg, hogy az olyan nagyvállalatok, mint például a Coca-Cola, milyen megoldásokon és kampányokon dolgoznak a az ökolábnyom csökkentésért!

Az ételek és italok csomagolásának köszönhetően a termékek biztonságosan és higiénikusan juthatnak el hozzánk. Ezzel együtt a csomagolási hulladék az egyik legégetőbb globális probléma. Évente 30,5 kilogramm csomagolási hulladékot termel egy ember Magyarországon, és ennek csupán 27,5 százalékát dolgozzák fel újra. A nagyvállalatoknak is komoly felelőssége van abban, hogy ez megváltozzon. A Coca-Cola például vállalja, hogy folyamatosan csökkentik a gyártásban felhasznált új műanyag mennyiségét, és tíz éven belül minden PET-palackjukat felerészben újrahasznosított anyagokból állítják elő. Emellett amennyi palackot, üdítős dobozt elad a világon, annyit vissza is gyűjt 2030-ra. Itthon pedig 600 tonnával kevesebb műanyagot használt fel a cég tavaly a csomagolások előállítása során, mint egy évvel korábban.

A csomagolási fejlesztései mellett számos akcióval hívja fel a cég a fogyasztók figyelmét a problémára, és kéri a segítségüket a megoldásban. Lássuk a legérdekesebbeket!

Coca-Cola újratölthető csomagolásban

Az Egyesült Királyságban a cég 2020 nyarán az elsők közt csatlakozott a Loop webshophoz, ahol világmárkák termékeit lehet megvásárolni újratölthető, visszaváltható módon. A Coca-Colát például 1 literes palackban, amelyeket visszagyűjtenek a vásárlók otthonából vagy azok a a gyűjtőpontokon le is adhatják.

cocacola

Hulladékmentes Tisza

Magyarországon a Coca-Cola az Országos Vízügyi Főigazgatósággal és a PET Kupával fogott össze, hogy megtisztítsa a hulladéktól a Tisza felső szakaszát. A cég 73 millió forintos támogatással és munkatársainak önkéntes akcióival segítette a kezdeményezést. A két évre kitűzött célszáma már a program első évében majdnem teljesült: 80 tonna hulladékot dolgoztak fel.

Ne vedd meg, ha nem segítesz

Hollandiában 2019-ben a Coca-Cola hatalmas épülethálókon és termékein arra biztatta a fogyasztókat, hogy ne vásárolják meg termékeiket. Ez elsőre furcsának tűnhet, de a lényege a folytatás volt: „Ne vedd meg, ha nem segítesz újrahasznosítani!”

Diesel (Re)Collection

2019-ben a Coca-Cola és a Diesel egy kollekciót dobott piacra, mely újrahasznosított műanyag- és pamutszálak felhasználásával készült. Milánóban fesztivált tartottak a kollekció megünneplésére, többek közt óriáskerékkel, melyre PET palackok szelektív kukában való elhelyezéséért cserébe lehetett felülni. (A kollekció egyik darabját Palvin Barbi modell is viselte.)

Az üres palack is érték!

Itthon minden Coca-Cola termék 100%-ban újrahasznosítható, és a Coca-Cola a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítésére most országos kampányt indít, részeként egy nyereményjátékkal, olyan környezetbarát nyereményekkel, mint a kerékpár vagy egy elektromos autó. A promóció a jatek.coke.hu oldalon érhető el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik