Élet-Stílus

A muszlim exképviselő kávézik és sütizik a gyűlölködőkkel

AFP
AFP
Ozlem Cekic dán expolitikus szembenézett azokkal a bántalmazásokkal és fenyegetésekkel, amelyeket a származása miatt kapott, ezért találkozott a negatívan kommentelőkkel.

A gonoszt csak az emberek közötti kedvesség győzheti le. A kedvesség pedig bátorságot igényel

– nyilatkozta Ozlem Cekic.
A nőt nagyon sok támadást érte, mert muszlimként vállalt szerepet a dán közéletben, de egy egyedi ötletnek köszönhetően felszámolta az ellene irányuló agressziót – számolt be a Mirror.

A törökországi Ankarában született Cekic kurd bevándorlók gyermekeként érkezett Dániába, majd ő lett az első muszlim parlamenti képviselő a Szocialista Néppártban, ezt követően indult el ellene az internetes gyűlöletkampány.

Azt írták, hogy terrorista, patkány és kurva vagyok

– mesélte akkori tapasztalatait.

A politikusnő ekkor merész lépésre szánta el magát: felkereste azokat az embereket, akik utálták.

Azt mondtam: Helló, a nevem Ozlem. Olyan sok gyűlöletet kapok tőled. Nem ismersz. Nem ismerlek. Azt javaslom, igyunk meg egy kávét, és tisztázzuk a helyzetet

– így hívta fel kommentelőket.

A férje nagyon aggódott érte, otthon várta a feleségét, és arra készült, hogy felhívja a rendőrséget, ha a találkozókról nem tér vissza időben. Mindez nyolc éve történt, a kávéval fűszerezett kibékülések rendszeressé és sikeressé is váltak. A beszélgetőpartnereivel rájöttek, hogy sokkal több dolog köti össze, mint ami elválasztja őket.

A közszereplő idén megjelent „A gyűlölet leküzdése a párbeszéd segítségével” című könyvében foglalja össze a haragosaival szemben szerzett tapasztalatait. Arról is beszélt, hogy régebben pusztán az idegengyűlölet miatt leköpték őt az utcán. Hozzátette: sosem szabad megbélyegezni azokat sem, akik előítéletesek.

Senki nem lett még kevésbé rasszista attól, hogy rasszistának hívták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik