Élet-Stílus

Van „pézséje”? Ön tudja, hogyan illik orrot fújni maszkviselés közben?

Getty Images
Getty Images
Állítólag a legtöbb felnőtt nem fúj helyesen orrot. A szipogás, szörcsögés, krákogás illetlenségnek számít.

Itt a vacak idő, ami megannyi kellemetlenséggel jár, melyek egyike a megeredő orrnedv. Elég csak a hidegben felszállni egy fülledtebb levegőjű buszra, és máris megindul, aminek nem kellene. De mi van akkor, ha olyan tömött a járat, hogy megmozdulni sem lehet, nemhogy orrot fújni? Főleg úgy, hogy mivel koronavírus-járvány van, a tömegközlekedési eszközökön eleve kötelező a maszkviselés!

Itt gyorsan szögezzük is, mennyire fontos, hogy helyesen hordjuk a maszkot! Sajnos rendszeresen látni, hogy vannak, akik – nagyon helytelenül! – az orrukat nem takarják el, mert szerintük az is elég, ha a szájuk előtt van védőmaszk. Holott ez nem elég! Semmi értelme így hordani a maszkot: nem elég, hogy belélegezzük a kórokozókat és aeroszolrészecskéket, de a vírushordozók is könnyedén terjeszthetik a felső légutaikból a fertőzést.

Állítólag a legtöbb felnőtt nem fúj helyesen orrot

Ha gyorsan lehúzzuk egy kicsit a maszkot és kifújjuk az orrunkat, az még nem jelent szabálysértést. A lényeg tehát a gyorsaság, illetve az, hogy halkan tegyük. Az orrfújással „békeidőben” nincs semmi baj, a szipogás, szörcsögés, krákogás, harákolás viszont illetlenségnek számít. Az orrfújást végezzük minél kisebb feltűnéssel, halkan és minél gyorsabban, ezt tanácsolja nekünk Görög Ibolya Protokoll – az életem című könyvében is.

Zsepitörténelem

Hosszan sorolhatnánk, mi mindenre használja az ember a zsebkendőt azon túl, hogy alaposan megtörli benne az orrát. A zsebkendő onnantól fogva kíséri életünket, hogy az édesanyánk először letörölte vele az állunkat etetés után. De zsebkendővel kötik be az óvatlan gyermek elvágott ujját is. Ezzel itatjuk fel a meghatottság könnyeit a Szerelmünk lapjai végén a moziban, akárcsak a menyasszony vagy az örömszülők egy esküvő emelkedett pillanataiban. Lengethetjük a vonat után, emlékbe adhatjuk hosszú elválás előtt, leejthetjük “véletlenül” és felvehetjük készakarva.

A 30-as években jelent meg a díszes zsebkendők praktikus vetélytársa, a papír zsebkendő, amely elsősorban higiéniai célokat szolgált. Népszerűségét annak köszönhette akkor is és ma is, hogy eldobható. Vele párhuzamosan azonban még a hatvanas évekig a textilzsebkendő is népszerű maradt. Utána sokáig egyeduralkodó pozícióra tett szert a papír verzió, és csak most, a 21. század elején kezd ismét visszatérni a divatba és a szokásba a kellemes, hasznos, de főleg látványos, textilből készülő kiegészítő.

Egy szó, mint száz, maszkot használva is figyelni kell az illemre, ha pedig textilmaszkot használunk, akkor azt bizony minden nap ki kell mosni.

Hirdetés

Megfázás, Nátha? Reventil orrspray!

Reventil orrspray az orrmelléküreg-gyulladás és az orrnyálkahártya-gyulladás tüneteinek kezelésére és megelőzésére. Egyedülálló, természetes eredetű összetevője, az Ectoin enyhíti a gyulladást és védi az orrnyálkahártyát. Allergiás panaszok esetére is! Tartósítószer-mentes.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Olvasói sztorik