Élet-Stílus

Ha valaki „hipochonder” a járvány idején, azt az orra fogja meghálálni!

Tudományos kutatások egyelőre nem bizonyították, hogy a koronavírus-járvány miatti maszkviselésnek lennének hosszabb távú negatív hatásai. Az ázsiai országokban végzett epidemiológiai kutatások évek óta azt sugallják, hogy a maszkhasználatnak nagy hatása van a járványkontrollra, hiszen a maszk meggátolja a vírusrészecskék nagy számban való szervezetbe jutását. De milyen hatással van ez az orrunkra, annak belsejére?

A koronavírus a légutakon át is terjed, tehát az orrunkon keresztül történő megfertőződés veszélye igen magas. Emiatt használunk szájat és orrot eltakaró maszkot, ha közösségbe megyünk. Szeptemberi amerikai kutatások bizonyították, hogy a maszkviselés olyan kellemetlenségekkel is járhat, mint a kiszáradt orr vagy az általános viszketés. Mivel nagyon sokan home office-ban dolgoznak a járvány miatt, otthonunk levegője is tartogat negatívumokat az orrnyálkahártyára nézve: télen a lakás fűtése és a nem megfelelő hidratálás miatt is orrszárazsággal nézhetünk szembe.

Ha tünetet érzünk a járvány alatt, nyúlunk is az orrspray-ért

Általános pszichológiai velejárója a mostani járványhelyzetnek, hogy sokan egy tüsszentés és orrfolyás után nagyon hamar koronavírus-tünetekre gyanakodnak.

Ilyenkor:

  • félelemből azonnali megoldást keresnek,
  • úgy érzik, muszáj valamilyen védekező mechanizmust találniuk egy esetleges fertőzés ellen.

A legtöbben a különböző hatóanyagokat tartalmazó orrspray-ket kezdik használni. A maszkviselés általi gyulladás ezekkel jól kezelhető, ahogy az orrfolyás, tüsszögés, orrdugulás is eltűnhet az orrspray hatására. Olyan készítményeket érdemes előnyben részesítenünk, amelyek tartósítószer-mentesek, és akár hosszabb távon is alkalmazhatók, vagy valamilyen ápoló összetevőt is tartalmaznak.

Gondoljunk bele abba, hogy orrfolyással, tüsszögéssel mennyire nehéz egy boltba ellátogatnunk, mialatt viseljük a maszkot. Ha abba tüsszentünk bele, kényelmetlenül fogjuk érezni magunkat, ha pedig levesszük, amíg kifújjuk az orrunkat, azonnal ki vagyunk téve a fertőzés veszélyének. Emiatt hasznosak az olyan orrsprayk, amelyekkel elkerülhető az orrnyálkahártya kiszáradása, ami azzal járna, hogy a szervezetünk nem tudna az orrunkba kerülő irritációt kiváltó anyagoktól megszabadulni.

Ezt a fajta elővigyázatosságot kétségkívül meg fogja hálálni a szervezetünk, hiszen az orrspray általi folyamatos védelem révén az orrnyálkahártyánk ellenállóbbá válhat, ami ebben a zavaros időszakban talán mindennél többet ér.

Hirdetés

Megfázás, Nátha? Reventil orrspray!

Reventil orrspray az orrmelléküreg-gyulladás és az orrnyálkahártya-gyulladás tüneteinek kezelésére és megelőzésére. Egyedülálló, természetes eredetű összetevője, az Ectoin enyhíti a gyulladást és védi az orrnyálkahártyát. Allergiás panaszok esetére is! Tartósítószer-mentes.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik