Élet-Stílus

Hogyan etesd a kölyökmacskát (x)

A kölyökmacskát élete első heteiben normál körülmények között kizárólag anyja táplálja. Ha erre nincs lehetőség, akkor nagyon fontos, hogy a macskák részére kifejlesztett speciális tejpótló tápszerrel etesd őt.

Ezt követően elkezdheted fokozatosan a szilárd táplálékhoz való szoktatást, de az mindig az adott életkori szakasznak megfelelő legyen, hogy megfelelő tápanyagtartalmával támogassa az egészséges növekedést az első kritikus életévben.

A kölyökmacska gyorsan növekszik az első néhány hónapban, ezért nagy szüksége van a megfelelő összetételű táplálékra, hogy segítse a szervek, izmok és csontozat egészséges fejlődését. Általában 12 hónapos korára éri el teljes fejlettségét, eltekintve néhány nagyobb testű fajtától. A kölyökkorban etetett tápláléknak könnyen emészthetőnek kell lennie és azt is figyelembe kell venni, hogy macskák számára az táplálék szaga és állaga fontosabb tényező, mint az íze. Hasznos, ha a kölyköt nedves tápokhoz is hozzászoktatod (pl. a Royal Canin Babycat instinctive, 4 hónapos kor után pedig a Kitten instinctive alutasakos eledelek különböző változatai). Célszerű a későbbiekben is megtartani az ún. vegyes etetési módot, azaz száraz és nedves eledelt egyaránt adni a kölyökmacskának. Ezzel elősegíthetjük a megfelelő szájhigiénét is, mivel a száraz táp megrágása elősegíti azt.

Amikor Hozzád kerül a kölyökmacska, eleinte a legjobb az, ha továbbra is azzal a táplálod, amellyel a tenyésztője vagy korábbi tulajdonosa etette. Ezzel megelőzheted a hirtelen eleségváltás miatt könnyen kialakuló emésztőszervi panaszokat. A táplálékváltást mindig fokozatosan tedd meg, legalább 7 napos átmenettel úgy, hogy egyre nagyobb mennyiséget keversz az újból a régi eledeléhez. Ezt az átmenetet a későbbiek során is célszerű megtartani amikor tápváltásra van szükség (pl. az ivartalanítást követően).

Ha bizonytalan vagy azzal kapcsolatban, hogy mi a legmegfelelőbb táplálás a kölyökmacskád számára, akkor kérj tanácsot állatorvosodtól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik