Élet-Stílus

Tíz évet töltöttek el azzal tudósok, hogy rájöjjenek, miért hemperegnek az óriáspandák a lócitromba

Ha nem lettek volna ennyire kitartóak, talán sose jut erre az emberiség.

Az óriáspandák, ha meglátnak egy halom lócitromot, addig hemperegnek benne és kenik szét a testükön, míg a bundájuk nem lesz teljesen barna a fülüktől a talpukig. Erről számos kamerás felvétel van már, de először, még 2007-ben a Kínai tudományos Akadémia biológusa, Fuven Vej figyelt fel rá – írta a New York Times.

Miért csinálják ezt? Farsangot tartanak?

Több mint 10 évet töltöttek el ezzel a kutatók. Először azzal, hogy kamerákat telepítetek a vadonba, hogy megbizonyosodjanak róla, tényleg gyakori és tipikus dolog ez a pandáknál. És az, 2016 és 2017 között, egy év alatt például 38 ilyen esetet dokumentált Vej kutatócsoportja.

Arra is rájöttek, hogy az állatok a minél frissebb lócitromért vannak oda, először beleszippantanak, aztán óvatosan összekenik a pofájukat, majd az egész testüket is alaposan.

Az nem ritka, hogy egy állatfaj fekáliát használ fel. Van, amelyik a területét jelöli meg, valamelyik megeszi, van, amelyik védekezik vele (a vietnami méhek a lódarazsak ellen) de az szokatlan, hogy egy másik álltafaj végtermékére rabol rá, és szappanozza be vele magát.

Kiderült, az van az egész mögött, hogy a lócitrom segít megküzdeni nekik a hűvös idővel, mert azt is megfigyelték a tudósok, hogy főleg a hűvös és téli hónapokban csinálják ezt az állatok.

Majd arra is rájöttek Vejék, hogy a ló ürülékében van egy vegyület, ami rövidzárlatot okoz az óriáspandák hőt érzékelő sejtjeikben.

Hogy találnak a pandák lócitromot?

Kösz, emberek, mondanák az óriáspandák. A lovaknak és sokak kedvenc állatfajának alapvetően nem igazán esik egybe az élőhelyeik, de a háziasításnak köszönhetően a lovak is gyakran megfordultak a kínai erőkben. Az viszont nem igazán lehet még tudni, mennyire elterjedt a pandák között ez a tudás, vagy hogy más állatfajok is élnek-e ezzel a lehetőséggel, mert ez a hideget érzékelő fehérje van több állatfajnál is, így az embereknél.

A New York Times megkérdezett más kutatókat is, akik nincsenek erről az egészről megbizonyosodva. Egyrészt a pandáknak is elég dús bundája van, megszokhatták már a hideget. Egy másik kutató nem tudja, hogy mennyivel jobb a lócitrom, mintha egy barlangban húznák meg magukat. Egy harmadik pedig azt mondja, hogy a trágyában talált vegyület lehetséges, hogy a hőérzetet is javítja, de számos más előnye is van, más kutatások a fájdalomcsillapító és a gyulladáscsökkentő hatására hívták fel a figyelmet.

Talán olyan ez nekik, mint a Wick kenőcse vagy a kínai balzsam

– mondta a bizsergető érzésre Bill McShea, a Smithonian biológusa.

De nem tudom. Még sosem hemperegtem lótrágyában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik