Élet-Stílus

Mivel etessük a kölyökkutyákat? (x)

A megfelelő eledel kiválasztása rendkívül fontos ahhoz, hogy kölyökkutyánk fejlődését kölyökkorában megfelelően támogassuk.

A kutya testmérete és fajtája

A kölyökkutya első táplálékának kiválasztásakor elsősorban a fajtáját és a várható felnőttkori testméretét kell figyelembe venni. Sok fajtának egyedi energia- és speciális tápanyagigénye van, így biztosítanod kell számára, hogy mindent megkapjon, amire csak fiatal korában szüksége van az egészséges fejlődéshez. A kutyákat öt különböző testméret kategóriába sorolhatjuk:

·         Nagyon kistestű, X-small: < 4 kg

·         Kistestű: –<10 kg

·         Közepes testű: 11–25 kg

·         Nagytestű: 26–44 kg

·         Óriástestű: > 45 kg

Táplálási igények

A kistestű kutyák harapása gyengébb, és fogaik kisebbek, mint a nagytestű kutyáké, ezért a könnyű rághatóság érdekében a tápszemcse állaga és mérete legyen ennek megfelelő. A közepes testű kutyák több időt töltenek a szabadban, így a tápláléknak megfelelő szintű energiát kell biztosítani, és támogatni kell a természetes védekezőképességet is. A nagy- és óriástestű kutyák növekedése lassabb, és izomzatuk kifejlődéséhez hosszabb időre van szükség. Olyan táplálékra van szükségük, amely támogatja a tartós növekedést, miközben a csontozata szerkezetében és formájában is a fajtának megfelelő méretű lesz. A kölyökkutya emésztőrendszere érzékeny, ezért fontos, hogy nemcsak kiegyensúlyozott, de könnyen emészthető is legyen az eleségük. A kistestű fajtákhoz tartozó kutyák hajlamosabbak a fogkő képződésére, de minden kutyakölyöknél ügyelni kell a szájhigiéniára. A megfelelő méretű, alakú és állagú tápszemcséjű táp etetése segíthet ebben, mivel a kölyköket a rágásra fogja ösztönözni. A nagy- és óriástestű kutyák esetében a növekedés során ügyelni kell az ízületek egészségére és túlterhelésük elkerülésére. Ezért számukra a megfelelő táplálék az, amely az ízületek egészséget támogató tápanyagokat is tartalmazza.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik