Élet-Stílus

Komoly kritikákat kap a világháborús emlékhely, mert egy kicsit olyan lett, mint Disneyland

Sokan nem tartják helyénvalónak, hogy éppen egy ilyen helyen játszanak háborúsdit a gyerekek.

A tervek szerint a jövő hónapban fog megnyitni az oroszországi Karéliában az a második világháborús emlékhely, ami már most a kritikák kereszttüzébe került, mert egyesek szerint az egészet úgy alkották meg, mintha a látogatók Disneylandbe mennének kirándulni – számolt be róla a Ladbible.

A Bánat Múzeuma névre keresztelt hely alapjául egy létező koncentrációs tábor szolgált, amelyet kollaboráns finn erők segítségével Oroszország észak-nyugati részén üzemeltettek a nácik a második világháborúban. Az emlékhely megépítésére az orosz kormány 40 ezer dollárnak megfelelő rubelt ítélt meg, és az  üzemeltetőkkel együtt célul tűzték ki, hogy az intézmény elmélyítse az orosz fiatalok hazafias nevelését.

Ezt megerődítendő, a beruházást irányító szervezet feje, Natalia Abramova azt nyilatkozta,

a gyerekeknek lehetőségük lesz részt venni különböző katonai játékokban is, amelyek során bátorságból is leckét kapnak.

Hogy pontosan milyen játékokra gondolt, nem árulta el, de már ezzel a pár elejtett megjegyzéssel is sikerült felkorbácsolnia az indulatokat. Sokan nem tartják helyénvalónak, hogy egy olyan helyen játszanak a gyerekek katonásdit, amely épp a háborúban elhunyt tömegeknek kívánt emléket állítani.

A leglényegretörőbben Roman Romanov, a szintén Karéliában található Gulag múzeum igazgatója fogalmazott:

Megértésre és átgondolt megközelítésre van szükségünk, nem pedig valamiféle Disneyland létrehozására. Hazafias, taktikai játékok szervezése egy ilyen helyen… bárki, aki gyerekekkel foglalkozik, tudja, hogy ez mihez vezet

– ecsetelte Romanov, hozzátéve, hogy egy ilyen intézményt múzeumnak nevezni a profizmus teljes hiányára utal.

Kollégája erre úgy vágott vissza, hogy a rekonstrukció a lelkierő és a hit szimbóluma lesz, nem a bánaté, a fájdalomé, vagy a borzalomé, amelynek most páran megpróbálják beállítani.

 

Kiemelt kép: Illusztráció (Vlad_VK / Getty Images)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik