Élet-Stílus koronavírus

A járvány miatt hónapokon át nem látta orvos, mire kiderült, hogy bélrákja van

A brit nő hónapokon át hiába próbált időpontot kérni, pedig már márciusban észlelte a tüneteket.

A koronavírus-járvány az egész világon komoly feladat elé állítja az egészségügyi rendszereket. Még a járványt jobban kezelő országokban is megszenvedik azt, hogy nincs elegendő hely a kórházakban, és orvos, aki el tudná látni a betegeket. Különösen igaz ez úgy, hogy miközben a koronavírusos betegek ellátása kiemelt feladat az elmúlt hónapokban, a más betegségekben szenvedőkre nem jut elég figyelem.

Így valószínűleg annak a manchesteri nőnek az esete sem egyedülálló, akiről a Mirror írt. A lap cikke szerint Brenda Chirila márciusban, szinte a járvány világméretűvé dagadásával egyidőben kezdett nyugtalanító tüneteket észlelni magán, a körülmények miatt viszont hónapokon keresztül nem tudott orvoshoz menni. Mint a napokban kiderült, egy ideje már bélrákban szenved.

A nő egészen júliusig hiába próbálkozott azzal, hogy találkozzon a háziorvosával, a távolságtartási előírások ezt nem tették lehetővé, arról nem is beszélve, hogy a háziorvos is részt vett a járvány elleni küzdelemben, ami szinte az összes idejét felemésztette. Chirila végül a nyár közepén jutott el hozzá, de a részletes vizsgálatok elmaradtak: vért vettek csak tőle, illetve azt tanácsolták neki, hogy változtasson az étkezési szokásain. Ugyan előirányozták neki, hogy további vizsgálatokra lesz szükség, azonban a manchesteri Wythenshawe kórházban ismét hiába próbálkozott időpont kéréssel, mivel állapota nem volt súlyos.

Végül másfél hónappal ezelőtt fogadták, mert ekkor már olyan elviselhetetlen fájdalmai voltak, hogy a férje riasztotta a mentőket. Az első vizsgálatok után aztán rögtön megállapították, hogy a nőnek bélrákja van.

A kórházba egyébként nem mehetettek vele a szerettei, így a vizsgálatoknál sem lehettek jelen, mivel a járványügyi rendelkezések ezt nem tették lehetővé. Mindezek miatt a nő nem bánkódik, mert cserébe legalább látta őt szakorvos és végre kiderült, hogy mi a baja.

A Mirror szerint a nő kemoterápiás kezelését azonnal meg is kezdték a manchesteri kórházban.

 

Kiemelt kép: Illusztráció (Glasshouse Images/ Getty Images)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik