Élet-Stílus

Arra ébredt egy ausztrál nő, hogy egy kígyó épp megpróbálja megenni

Kétszer is megtámadott egy emberre elvileg teljesen veszélytelen kígyó egy családot Ausztráliában. A kutatók találgatnak, hogy mi állhat a háttérben.

Az ausztráliai York-félsziget erdős bozótos területein nem ritkák az ametisztpitonok, más néven bozótpitonok. A óriáskígyófaj nem mérges, prédáját fojtással öli meg, az emberre alapvetően teljesen veszélytelen. Egy példány mégis két alkalommal is megtámadott egy családot – írja a Newsweek.

A 360 centiméter hosszú, 4,6 kilogramm súlyú kígyót 2014 februárjában jeladóval látta el egy kutatócsoport. Március március 9-én észrevették, hogy a hüllő egy Lea-Ann Mers nevű nő házának közvetlen közelében portyázik.

Bár a piton az emberre veszélytelen, Daniel Natusch, a kutatócsapat vezetője felhívta Merst, hogy figyelmeztesse, mert tudta, hogy a nőnek van egy 1 és egy 3 éves gyereke. A kígyó behúzódott egy hatalmas konténer alá, így nem lehetett eltávolítani, Natusch ezért azt tanácsolta az anyának, hogy pár napig tartsa zárva az ajtókat és az ablakokat.

Mers a figyelmeztetés ellenére hibázott: a nagy melegben éjszakára nyitva hagyta az ajtót.

A nő hajnali fél háromkor arra ébredt, hogy a piton rátekeredik a lábára, és iszonyú erővel szorítja.

A nőnek sikerült leszednie magáról a kígyót, majd bezárnia a konyhába. Azt ijedtségen kívül senkinek esett baja, másnap a kutatók begyűjtötték és a lakott területtől biztos távolságra vitték a kígyót.

Egy évvel később azonban ugyanaz a kígyó újra bemerészkedett Mers házába. Ezúttal a család nagytestű, 25 kilós kutyáját támadta meg. A kutya elveszítette az eszméletét és a sérüléseit kezelni kellett.

A kutatók értetlenül állnak a történtek előtt, hiszen a piton mindkétszer egy nála sokkal nagyobb prédát szemelt ki magának.

A kutya testsúlya az ötszöröse, a Mersé pedig több mint tizenháromszorosa a kígyóénak, vagyis ha a hüllőnek sikerült is volna végeznie velük, megenni már nem tudta volna őket.

A kutatók több elméletük van arra, hogy miért támadhatott mégis a kígyó. Egy nemrég megjelent tanulmányban azt írják, lehet, hogy a piton hibázott, nem vette észre, hogy a nő lába egy nagyobb test része, de az is lehetséges, hogy az egyéves gyereket szemelte ki magának, aki együtt aludt az anyjával. Ha a kígyó időközben rá is jön, hogy rossz áldozatot támadt meg, megpróbája befejezni az ölést, hogy ne kelljen megtorlástól tartania.

De az is lehetséges, hogy a kiadós étkezés lehetősége egyszerűen megzavarta a kígyó józan ítélőképességét.

(Kiemelt képünk illusztráció, fotó: Goddard_Photography / Getty)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik