Élet-Stílus

Az újrahasznosított kávékapszula ezer arca (x)

A kapszulás kávégépeknek köszönhetően már otthonunkban is kávéházi minőségű italokat készíthetünk, de sokan nem tudják, hogy a használt alumíniumkapszulák milyen értéket képviselnek. A Nespresso kapszulákat ugyanis a folyamatos körforgás jegyében tervezték meg, az újrahasznosított alapanyagból pedig rengeteg hasznos eszköz, például bicikliváz, szemüvegkeret vagy golyóstoll is készülhet.

A Nespresso kapszulák tervezésénél fontos szempont volt a körforgáson alapuló gazdaság iránti elkötelezettség is. A kapszulák alumíniumból készülnek, amely hosszú távon is kiválóan óvja a magas minőségű kávé frissességét és aromáját, és tökéletesen megvédi a kávét az oxidációtól, a fénytől és a párától. Az alumínium végtelenszer újrahasznosítható, és a világ egyik legnagyobb mértékben újrahasznosított anyaga. Ha egy termék nem újonnan előállított, hanem újrahasznosított alumíniumból készül, az lényegesen kevesebb energia felhasználását jelenti.

A körforgásos gazdaság elvének megfelelően a cég által létrehozott újrahasznosítási rendszerben visszagyűjtött kapszulákat világszerte újrahasznosítják: a kávézacc komposztálás útján hasznosul újra, az alumínium pedig használati tárgyak formájában ölt új testet. Ilyen például a svájci Caran d’Ache márkával közösen megalkotott, újrahasznosított kávékapszulákból gyártott, ikonikus 849-es golyóstoll limitált kiadása.

Legutóbb pedig a Vélosophy nevű svéd életstíluskerékpár-márkával fogott össze a kávévállalat, hogy olyan kerékpárt tervezzenek, amelynek váza használt alumíniumkapszulákból készül. A RE:CYCLE névre keresztelt kerékpárok hűen példázzák a kávékapszulák helyi és globális szintű újrahasznosításának előnyeit, hiszen a Vélosophy a World Bicycle Relief szervezettel közösen minden egyes eladott példány után egy ajándék kerékpárt adományoz ghánai iskolás lányok számára, ezzel segítve, hogy a gyerekek eljussanak a távoli iskolákba.

A Nespresso nemrég bejelentette az első olyan kávékapszulák bevezetését, amelyeket 80 százalékban újrahasznosított alumínium felhasználásával gyártanak. Ez a lépés a márka eddigi legnagyszabásúbb vállalkozásának részét képezi, ugyanis megígérte a vásárlóinak, hogy 2022-ben minden csésze Nespresso kávé karbonsemleges lesz. A teljes karbonsemlegesség elérése érdekében a vállalat a teljes értékláncán tovább csökkenti szén-dioxid-kibocsátását, és jelentős összegeket fektet fatelepítési programokba és minőségi ellensúlyozó projektekbe.

A Nespresso 2003 óta működteti a farmerekkel való szoros együttműködésen alapuló, fenntartható kávébeszerzési modelljét, az AAA Sustainable Quality Programot, amelyet az Esőerdő Szövetséggel közösen hozott létre. A márka 14 országban több mint 110 000 kávétermelő farmerrel dolgozik együtt azért, hogy fenntarthatósággal kapcsolatos gyakorlatokat vezessenek be a farmokon és a környező területeken egyaránt. A program segédkezet nyújt abban, hogy javítsák a betakarítás minőségét és a hozamot, valamint segíti a farmerek és közösségük megélhetését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik