Élet-Stílus

Átok szállt rá, ezért visszaküldte a Pompeiiből ellopott műtárgyakat

A kanadai nő szerint évekig szerencsétlenségeket kellet megélnie a kerámiák miatt.

Egy kanadai turista, aki Pompeiiből 15 éve műtárgyakat tulajdonított el, most visszaadta azokat, mert szerinte átkozottak – írta a Guardian.

A csak Nicole-ként azonosított nő két mozaikcsempét, egy amfora darabjait és egy darab kerámiát küldött el egy utazási irodának Pompeiibe, és mellékelte írásos vallomását is.

Azt írja benne, hogy folyamatosan szerencsétlenségek érték a húszas évei elején ellopott tárgyak miatt, kétszer volt mellrákja, és pénzügyi nehézségei is akadnak, Isten megbocsátásáért esedezik.

36 éves vagyok és már kétszer volt mellrákom. Másodszor dupla masztektómával végződött. A családomnak és nekem is financiális problémáink vannak. Jó emberek vagyunk, és nem akarom ezt az átkot továbbadni a családomnak vagy a gyerekeimnek.

Kérem, vigyék vissza, balszerencsét okoznak” – írta. Ő csak a történelemből akart egy szeletet, ami nincs meg másnak, de ezek a műtárgyak „a pusztulás földjéhez köthető nagyon sok negatív energiát” tartalmaznak.

Pompeiit i.sz. 79-ben pusztította el a Vezúv kitörése, hamuval és kőzettel fedte be a várost, amit csak a XVI. században fedeztek el újra, akkor is véletlenül. A jó állapotban konzerválódott település a Világörökség része, Olaszország egyik fő turisztikai célpontja. Nagy probléma, hogy a vendégek szeretik egy részét emlékbe magukkal vinni.

A csomagban nemcsak Nicole vallomása volt, hanem egy másik is, pár kővel egyetemben, amiket 2005-ben lopott el egy kanadai pár.

Anélkül vittük el őket, hogy gondoltunk volna arra a szenvedésre és fájdalomra, amit ezek  szegény lelkek a Vezúv kitörésekor és szörnyű halálukkor tapasztaltak. Sajnáljuk, kérjük, bocsássanak meg, amiért ezt a szörnyű döntést hoztuk! Legyen nyugodt a lelkük!

Az évek alatt rengeteg ellopott műtárgya vittek vissza a helyszínre, bocsánatkérő levelekkel együtt, hogy a régészeti park dolgozói külön múzeumot nyitottak ezeknek.

Kiemelt kép: Tiziana FABI / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik