Élet-Stílus

Így írj profi motivációs levelet! (x)

Ritka manapság, hogy valaki besétál az önéletrajzával a számára szimpatikus helyre, és leadja a portán, vagy felverekedi magát a HR-ig. A személyes jelentkezés idejétmúlt, ritkán hatékony, és a járvány óta elképzelhetetlen is. Az álláskeresés az első interjúig éppen ezért az online térben zajlik. A jelentkezésre, az önéletrajz és motivációs levél begyűjtésére sok cég már karrierportált bíz meg, vagy külön e-mail címet biztosít.

Ahogy egy személyes találkozónál a megjelenés, az öltözet nyújtja az első benyomást, a digitális jelentkezésnél a kísérő- azaz motivációs levél alapján tesszük az első, és igen határozott benyomást. Egy jó motivációs levél akár a célig is repíthet, míg egy rossz örökre száműzni fog a cég környékéről is.

 

Melyek a tökéletes motivációs levél kritériumai?
A kísérőlevél egyrészt bemutat téged, másrészt egy nagyon erős önmarketing kell, hogy legyen. Nincs helye mellébeszélésnek és felesleges bekezdéseknek, mert az, aki olvassa, elég gyorsan eldönti, felkeltetted-e a figyelmét, és végig olvassa-e a beküldött anyagot.

Tartalomhoz a forma
A színvilágot úgy érdemes megválasztani, hogy tükrözze az egyéniségedet, de jó pontokat szerezhetsz azzal is, ha a brand színei köszönnek vissza a lapon. Nagyon fontos a kiváló helyesírás, a tördelés legyen esztétikus, jól olvasható és szépen tagolt. Használj egységes, esztétikus és könnyen olvasható betűtípust!

Ismered a címzettet?
Nézz utána a cégnek, ahova jelentkezel, ismerd meg a hitvallásukat, jól figyelj a hirdetésük szövegére! Egyrészt nem árt tisztáznod magadban, tényleg jól éreznéd-e magad náluk, másrészt, ha ezt átérzed, akkor úgy tudsz fogalmazni, hogy kidomborítod azokat a készségeidet, jellemzőidet, amivel az adott brandet te magad erősíteni, fejleszteni tudnád.

Hosszúság
A levél ne haladja meg az A/4-es terjedelmet, ez ugyanis a maximum, amit még esetleg valaki elolvas. Ám ha nem csatolmányként, hanem az e-mail szövegeként küldöd a motivációs részt, akkor maximum 250-350 szóban keltsd fel a figyelmet, ami egyharmad-fél A/4-es oldalnak felel meg.

Az egyediség a lelke mindennek
Az interneten számos motivációs levél ötletet találsz, amelyekből érdemes megfogadni az értékes ötleteket, de mindig maradj egyedi! A saját hangod, a személyiséged fog képviselni téged a mindennapokban is, kár lenne fals benyomást tenni. Az hosszútávon neked sem tenne jót, akkor sem, ha elnyered az állást. Add önmagad, és a fentiek figyelembe vételével mutasd meg, hogy rád van szükségük! Az igazi (de nem túlzó vagy szélsőséges) egyéniség mindig magához ragadja a figyelmet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik