Élet-Stílus

Minden évszakban csodálatos a magyar Maldív-szigetek

Nem véletlenül kapta a világ egyik legbámulatosabb szigetországáról a becenevét a Szigetszentmiklós határában fekvő Kavicsos-tó és szigetrendszere, amely testközelből és madártávlatból is egyaránt életre szóló látványt nyújt. Az egykori kavicsbánya negyed évszázaddal a bezárása után a földi paradicsomra emlékeztet, a helyiek pedig nevet is adtak a terület minden zegzugának.

Maga a megtestesült nyugalom, mégis csak nagyon kevesen ismerik a szigetszentmiklósi Kavicsos-tót és szigetrendszerét. A szigetvilág 166 hektáron terül el, ebből 106 hektárt foglal el a víz, így nem véletlenül a környék egyik kedvenc horgászparadicsoma.

A néhai kavicsbánya jó eséllyel a legkevésbé ismert nyaralóhely hazánkban, bár az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvend mind az üdülni vágyók, mind a kirándulók körében. Nyáron a víz közelsége és a szigetek romantikus hangulata miatt ideális családi kikapcsolódásra, de aki az aktív pihenést szereti, annak is kiváló választás lehet, hiszen például csónakázni is lehet a tórendszeren.

Fontos viszont észben tartani, hogy a vízben fürdeni nem ajánlott, pláne azoknak, akik ismeretlenül érkeznek, hiszen a mostanra víz alá került tereptárgyak veszélyesek, ráadásul bányató lévén gyorsan is mélyül a víz.

A többi évszakban sem áll meg élet a magyar Maldív-szigeteknek is becézett szigetrendszeren, ahol bár névadójával ellentétben nem tart egész évben a nyár, ősszel sárga, télen fehér, tavasszal pedig zöld színben pompázik a természet, ami csodás látványt kínál mindenkinek. Állatokból sincs hiány, hiszen a tórendszer többek között kacsák, hattyúk és szárcsák otthona is.

A magasból tényleg páratlan szépségűnek látszó szigeteken egyébként több mint ötszáz ház épült fel összességében, melyek jelentős többsége horgásztanya és nyaraló, ugyanakkor megközelítőleg hetven család egész évben itt él, akik szívesen segítenek az eligazodásban a kirándulóknak.

Ezt segíti, hogy a helyiek nevet is adtak a tórendszer minden zegzugának: van itt Delfin szoros, Kopár sziget, Nagy Tenger, Zátonyos tó, Süllő sziget, Kiskopasz sziget, Sóderes part és Panoráma félsziget is. A terület 87 százaléka közigazgatási szempontból Szigetszentmiklóshoz tartozik, a maradék 13 százalék, az északi csücsök csepeli.

És hogy juthatunk el erre a csodahelyre? Autóval mindössze tíz perc alatt ki lehet érni Csepel központjától, tehát még utazni sem kell sokat.

Ford Petrányi Exkluzív: ajánlatok készletről. Kalandra fel!

Családi vagy inkább romantikus utazás? Kényelmes kirándulás vagy inkább izgalmas kaland? Hegy, tópart vagy inkább síkság? Bármire vágyik, nálunk megtalálja a tökéletes autót hozzá, legyen az benzines, dízel, plug-in hibrid vagy mild hibrid, 5 vagy akár 7 személyes. Válasszon akár készletről Ford Kugát, Pumát vagy egyet a limitált darabszámú benzines S-Maxból és fedezzen fel új helyeket! A Ford Petrányi bepakolt az utazáshoz, készlet és jó ár, különleges ajánlat biztosítva, már csak úti célt és eszközt kell választani.

A cikk a Ford Petrányi támogatásával készült.

Kiemelt kép: Mohai Balázs /MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik