Élet-Stílus

5 csodás vízesés Magyarországról

Nyakunkon a járvány második hulláma, a határok zárva, de ez szerencsére nem azt jelenti, hogy ne mozdulhatnánk ki otthonról. Sőt, ha emlékszünk, tavasszal a szakértők azt javasolták, hogy töltsünk minél több időt a jó levegőn, a napon, a szabadban. Szerencsére az országhatárokon belül is van elég látnivaló. Cikkünkben összeszedtük – szubjektíven - ország legszebb vízeséseit, ahova ha saját autóval megyünk, még a gondatlan útitársak miatt sem kell aggódnunk.

Fátyol-vízesés, Szalajka-völgy

A szilvásváradi Szalajka-völgy a Bükki Nemzeti Park egyik legfényesebb ékköve. Kényelmesen teljesíthető, de lenyűgöző túraútvonalak, ősemberbarlang, frissen sült pisztráng, zamatos egri, pontosabban mátrai borok, lipicai lovak, és nem utolsó sorban a Fátyol-vízesés. A karsztforrások táplálta Szalajka-patak vízesése nagyjából tizenhét méter hosszan, tizennyolc mészkőteraszon zúdul alá, ezért úgy néz ki, mint egy szélben meglibbenő menyasszonyi fátyol. A Szalajka-völgy autóval kiválóan megközelíthető, Szilvásvárad felől végig táblák vezetnek a völgy bejáratánál elterülő parkolóig.

Lillafüredi-vízesés

Ki mint vízesés önnön robajától,

elválsz tőlem és halkan futsz tova,

míg én, életem csúcsai közt, a távol

közelében, zengem, sikoltom,

verődve földön és égbolton,

hogy szeretlek, te édes mostoha!

József Attila a Lillafüredi-vízesés mellett üldögélve írta meg 1933 júniusában az Óda című versét. A költő az 1925 és 1929 között, a Hámori-tó partján épült Palotaszálló vendége volt, amikor megihlette a mesés környezet és a helyszínen megismert Dr. Szöllős Henrikné Marton Márta. József Attila szobra ma a vízesés előtt, a korlátnak támaszkodva lehunyt szemmel elmélkedik. A húszméteres vízesést, Magyarország legmagasbbikát a szálloda miatt mesterségesen alakították ki a Szinva-patakon.

Fotó: Lillafüred

Két ösvényen is el lehet jutni közvetlenül a lábához, a közeli Anna-barlang egy része pedig a vízesés alatt húzódik. Ha fölfelé, a Szinva forrásai felé indulunk, egy hatalmas, botanikai ritkaságokkal megtűzdelt parkba jutunk. Autóval érkezve legközelebb a Felső-Hámornál parkolhatunk.

Ilona-völgyi vízesés, Mátra

Bár a lillafüredi az ország legmagasabb vízesése, a parádi Ilona-völgyi vízesés a legmagasabb természetes zuhatag. Az Ilona-patak vize egy függőleges sziklafal V-alakú hasadékából, tíz méteres magasságból, vékony sugárban zúdul alá. Autóval a parádi Szent István csevicekút melletti parkolóig lehet menni, onnantól gyalogosan, a majdnem végig az Ilona-patakot követő úton lehet eljutni a nagyjából két kilométerre található vízesésig. Ha már a környéken járunk, érdemes megnézni a Recski Nemzeti Emlékparkot, illetve a vadregényes Siroki várat is.

Rám-szakadék

A Visegrádi-hegységben húzódó Rám-szakadék az ajánlók legtöbb kalandot tartogató látnivalója. Ahhoz, hogy végigmenjünk a nagyjából egy kilométer hosszú szurdokvölgyön, 112 méteres szintkülönbséget kell leküzdeni, helyenként szédítően magas, merőleges sziklafalak között, néhol szinte karnyújtásnyi távolságra szűkülő hasadékokban. A szakadékon keresztülfolyó Rám-patak több helyen alakított ki zúgókat, vízeséseket. Ez Magyarország legnehezebben végigjárható túraútvonala, a mászást kihelyezett korlátok és létrák segítik.

Az először odalátogatóknak mindenképpen azt javasoljuk, lentről fölfelé, vagyis Dömös felől Dobogókő irányába haladva menjenek végig a szurdokon, mert úgy a legbiztonságosabb. Parkolni a dömösi községházánál, közvetlenül a 11-es főút mellet lehet.

Tündér-lépcső vagy Ferde-vízesés, Mecsek

Ahogyan egyik neve is sejteti, utolsó úti célunk a legromantikusabb. A Mecsek keleti oldalán, az Óbányai-völgyben rejtőzik. A völgy patakjának vize félrebillent, lapos mészkőrétegeken átbukdácsolva zubog alá. Nem messze tőle pedig egy másik természeti csoda, a Csepegő-szikla látható, ami egy kissé a patakmeder fölé hajló, több méter magas, mohás sziklafal, melyből folyamatosan szivárog a víz. A látványosságok egy könnyű sétával megközelíthetők Óbányáról, egy mesebeli sváb faluból, ahol a múlt században megállt az idő. Óbányát a 6-os útról, Mecseknádasdtól leágazó bekötőúton lehet megközelíteni. Parkoló a faluközpontban, a buszfordulónál található.

Fotó: JUHASZJ /Országalbum

Ford Petrányi Exkluzív: ajánlatok készletről. Kalandra fel!

Családi vagy inkább romantikus utazás? Kényelmes kirándulás vagy inkább izgalmas kaland? Hegy, tópart vagy inkább síkság? Bármire vágyik, nálunk megtalálja a tökéletes autót hozzá, legyen az benzines, dízel, plug-in hibrid vagy mild hibrid, 5 vagy akár 7 személyes. Válasszon akár készletről Ford Kugát, Pumát vagy egyet a limitált darabszámú benzines S-Maxból és fedezzen fel új helyeket! A Ford Petrányi bepakolt az utazáshoz, készlet és jó ár, különleges ajánlat biztosítva, már csak úti célt és eszközt kell választani.

A cikk a Ford Petrányi támogatásával készült.

Kiemelt kép: Marcsi 70 /Országalbum

Ajánlott videó

Olvasói sztorik