Élet-Stílus

Gyorskomposztálóba temettek egy nőt Hollandiában

Az élő koporsó megalkotója az élet körforgásáról beszélt, reményei szerint az elhunytak így tovább élhetnek a természetben.

Hónapokon át tartó tesztelés után megalkották és be is vetették az első gyorskomposztáló „élő koporsót”, ami lehetővé teszi, hogy az elhunyt személy eggyé váljon a természettel – számolt be róla a Guardian.

Az eljárás egy 26 éves holland férfi, Bob Hendrikx nevéhez fűződik, aki egy Loop nevű startupot is alapított annak érdekében, hogy a módszer idővel szélesebb körben is elérhetővé váljon. A férfi arról beszélt egy holland lapnak, hogy az elhunyt nő egyik rokonával beszélt az élet körforgásáról, mikor megfogalmazódott benne az ötlet egy olyan koporsóról, ami lebontja a holttestet, ezzel értékes tápanyaggal szolgálva a földnek.

Elvesztette az édesanyját, mégis boldog volt, hogy a koporsó segítségével vissszatérhet a természetbe és adott esetben akár egy fában tovább éljen. Nagyon reménykeltő beszélgetés volt

– számolt be az öteletelés nyújtotta élményeiről Hendrikx.

Az eljárás alapja a micélium, a gombák szerveződésének egy fontos formája, amit a koporsó megalkotója a természet újrahasznosítójának nevez. Nem csak a különböző méreganyagokat semlegesíti, de közben a földben gyökerező növényeket is értékes tápanyagokkal látja el, rostjaiból pedig a legkülönbözőbb termékeket lehet előállítani, legyen szó ruháról, csomagoló anyagról vagy épp koporsóról.

Hendrikx arról is beszélt, hogy hagyományos koporsót használva akár egy évtizedig is eltarthat, míg a holttest komposztálódik, ezért minden lehetőség jól jön, ami ezt a folyamatot felgyorsítja.

Az első temetést követően máris vannak tervek a hogyantovábbra: a Loop két hágai temetkezési vállalattal szerződött le, az együttműködések keretében összesen tíz koporsót alkottak meg, melyek egyenként 1150 euróba, körülbelül 450 ezer forintba kerülnek. A cégnél arra számítanak, hogy az árak idővel csökkennek majd, bízva abban, hogy egyre több megrendelésük lesz.

 

Kiemelt kép: Loop

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik