Rögtön érdekesebb lesz a celeb az Instagramon, ha gyereke születik

Több ezer követőt is nyerhet pár napon belül az, aki bejelenti, hogy gyereket vár, vagy épp megszületett a kisfia-kislánya. Olyan is akad, aki nemcsak követőket, de a gyerekhez nem teljesen passzoló támogatókat is nyer az újszülöttel, akit aztán biodíszletként használ a szponzorposztokhoz.

Emlékszik még arra, amikor a hírességek a sajtósukon keresztül jelentették be, hogy gyerekük lesz/született, vagy ha ezt nem akarták, akkor csak a lesifotókból szereztünk infót a közelgő családbővülésről? Lassan mi sem, ezért beszéljünk a jelenről, azaz az Instagramról: az első gyerekfotók jellemzően most is hetilapokban jelennek meg, de arról, hogy egy celebnek gyereke lesz, egyre többször a közösségi médiából értesülünk. Legutóbb Debreczeni Zitának született gyereke, aki a két évvel ezelőttinek tűnő februárban (na jó, ebből másfél év az idei március volt) utalgatott arra sejtelmesen, hogy gyerekük lesz Gianni Annonival. Annoni első baba(láb)fotóján, amivel a szülésről adott hírt, 23 ezer lájk van jelenleg – ez a követőinek egyharmada, erről az arányról pedig pár napja már tudjuk, hogy mennyire kirívó.

Az ő példájukon felbuzdulva megnéztük, mennyit hoz a konyhára (szó szerint, de erről majd később) egy-egy ilyen bejelentés Instagramon.

A Visváder-Palácsik házaspár nagyon, Hajdú Péter és Tóth Gabi alig tudják lájkra bírni a követőiket
ByeAlex pedig csúcstartó: több mint harmincezer lájk jön a posztjaira, teljesen mindegy, hogy mit tesz ki.

Így értelmezd a grafikont

Az alábbi két grafikonon emberenként mutatjuk, hogy az elmúlt két évben hetente hogyan változott a követőik száma: a vonal az új követőket mutatja, egész pontosan azt, hogy az előző héthez képest százalékosan mekkora változás tapasztalható. A nullát mindenkinél vízszintes vonal jelöli, ha alatta van az érték, akkor a celeb követőket vesztett, ha felette, akkor pedig új felhasználók találtak rá az Instagramon. Ha az egeret a grafikonok bizonyos pontjai fölé visszük, megkapjuk a részletes adatokat is.

Annoniék február közepén brékingeltek, ez a grafikonjaikon is látszik: Debreczeni Zita két hét alatt plusz hatezer követőt szerzett (az előző hatezer követőhöz öt hónap kellett), Gianni Annoni pedig 2500-at (neki előzőleg egy év alatt gyűlt össze ennyi plusz követő). A bejelentés után a grafikonon mindkettejüknél egy U-alakú folyamat látható, ami természetes: egyre csökkenő intenzitással ér el az emberekhez az alany terhessége, majd a kilencedik hónap vége felé közeledve egyre inkább kíváncsiak az emberek arra, hogy hol tart a várandósság, és valahol abban is bíznak, hogy majd az Instagramon látnak képet a gyerekről, ha megszületik.

Beleállás Norbiba > gyereked születik

Lilu 2018 novemberében jelentette be, hogy második gyerekét várja, a következő két hétben ötezerrel nőtt a követői száma. Félix végül a következő évben április 16-án érkezett meg, amiről a műsorvezető Instagramon adott hírt. Akkor két hét alatt kétezer ember követte be, ami profiljának akkori növekedési ütemét tekintve teljesen normális.

Kucsera-Tápai Szabina 2018 áprilisában a Story magazinban jelentette be, hogy újra gyerekük lesz Kucsera Gáborral. Ez a vizsgált időszakunkon kívül esik, a születés viszont nem: november 28-án közösségi oldalaikon jelentették be, hogy Milla megérkezett. Szabina követőinek száma közel 4, Gáboré 2 százalékkal nőtt, számszerűsítve az előbbi esetében ez több mint hatezer, utóbbinál bő háromezer tizennégy nap alatt.

Tatár Csilla 2019 októberének végén, szintén a Storyban jelentette be, hogy gyereke lesz, Mimi Elza születését pedig április közepén tudatta az Instagramján. Ha megnézzük a grafikonját, két csúcs van benne – azok pont ezekre az időpontokra esnek. Kiss Ramóna terhesség-bejelentése 2018 augusztusában volt, így csak a (véletlenül kiderült) születés látszik a grafikonon. Azaz csak látszana, ugyanis Kisst a szülése előtti hetekben jóval nagyobb arányban követték be, mint a bejelentés után.

Kulcsár Edináék tavaly november elején közölték, hogy érkezik a második gyerek, április közepén pedig világra is jött Nina. Szabó András (Csuti) viszonylag keveset nyert Instagram-tekintetben a bejelentéssel, de a születéssel már annál nagyobbat. Érdekes, hogy a legtöbb ember akkor követte be, amikor állást foglalt a Schobert-ügyben – utóbbit a 24.hu cikke váltotta ki. Kulcsár Edinánál jól látszik a szülésbejelentés okozta kiemelkedés, majd a januári Schobert-ügy, aztán Nina születése. A csúcs viszont május közepén volt nála – akkor mutatta meg először Instagram-oldalán kislányát.

Volt gyerek, nincs gyerek

Szécsi Debóra és párja, Cooky két éve karácsony után tudatták a követőikkel, hogy jön a második gyerekük, ami a műsorvezető Instagramján három százaléknyi követőnövekedést produkált. Az már tavaly augusztusban, a Storyból derült ki, hogy megszületett második fiuk is, ami annyira nem ösztönözte az embereket arra, hogy bekövessék őket, ha addig nem tették. De akkor mi az a nagy kiugrás a gyerek születése előtt egy héttel Cookynál? – tehetnénk fel a kérdést. A válasz egyszerű: olyan nyereményjátékot szervezett, aminek követővadászat volt a célja.

Voksán Virág tavaly karácsony előtt pár héttel jelentette be, hogy érkezik a második gyereke, ami annyira nem hozott új követőket, a szülés viszont már szemmel láthatóan. Tavaly márciusban derült ki, hogy Curtisnek gyereke lesz, ami főleg (volt) párja Instagram-követőinek számára volt hatással, Curtisszel történt elég sok más dolog akkoriban. A gyerek tavaly augusztusban született meg, ami meghozta a második rekordot Széki Krisztinek. Június közepén volt egy csúcs a grafikonján, visszanéztük, semmi különleges nem történt, csak egy „nagyonterhes” fotót posztolt magáról. Valószínűleg itt kaptak észbe az emberek, hogy ha látni akarják majd a gyereket, akkor be kell követniük az édesanyját.

Tóth Gabiról tavaly április végén tudhattuk meg, hogy terhes (ez látszik is a grafikonján), a Storyban megjelenő születésről szóló hír viszont nem mozgósította az új követőket. A januári kiugró értéket Tóth Gabi annak köszönheti, hogy elsőként reagált a már említett Schobert-gate-re. Férjének, Krausz Gábornak a terhesség bejelentése 4, a Schobert-ügy 17 százalékkal dobta meg a követői számát.

Tóth Gabiék egyébként a Kaleta-ügy miatt júliusban úgy döntöttek, soha nem posztolnak többet a gyerekükről.

Tóth Gabiék soha többet nem posztolnak fotót gyerekükről
Mint írja, azt tapasztalták, a világ már nem olyan szép hely, mint évekkel ezelőtt.

A napokban lesz két éve, hogy Tücsi bejelentette, gyerekük lesz, ami az elmúlt két év harmadik legtöbb új követőjét hozta neki. Aztán márciusban megérkezett Sofron Nara Sophie, de előtte sokkal több követőt hozott az influenszernek az, hogy terhesfotókat posztolt magáról. Tücsi egyébként nemcsak követőket nyert a kislányával, de élen jár abban is, hogy mindent reklámozzon vele – igen, még autószalont vagy dobozos teát is.

Kiemelt kép: Tücsi, Gianni Annoni, Cooky/Instagram