Élet-Stílus

Minden karácsonykor őt hallgatod, de szinte semmit nem tudsz róla

Minden karácsonykor őt hallgatod, de szinte semmit nem tudsz róla

Sétáltál már keresztül egy plázán decemberben? Elgurultál a Vörösmarty tér mellett, miközben turisták lepték el a karácsonyi vásárt? Akkor már biztosan hallottad Michael Bublét énekelni, aki az ünnepi albumának köszönhetően legalább egyszer belemászott a fejedbe. Épp 45 éves lett a halászcsalád szülötte, aki gyerekkorában énekes vagy hokijátékos szeretett volna lenni.

Michael Bublé Kanadában született 1975. szeptember 9-én, olasz felmenőkkel rendelkező édesapja lazachalászként tevékenykedett Brit Columbiában. Nagyon szigorú katolikus szellemben nevelték őt és két másik testvérét. Oprah Winfrey-nek egyszer arról beszélt, hogy kétévesen a Bibliát szorongatva aludt el minden nap. Igaz, ebben némi mögöttes szándék is akadt: azért imádkozott, hogy egyszer hatalmas sztár legyen belőle.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Michael Bublé (@michaelbuble) által megosztott bejegyzés, Ápr 10., 2020, időpont: 2:42 (PDT időzóna szerint)

 

Fiatalon – sok-sok kanadai gyerekhez hasonlóan – imádta a jégkorongot, a Vancouver Canucks volt a kedvenc csapata, náluk akart profi játékossá válni, de mint mondja, nem volt elég tehetséges hozzá. Az éneklés óvodás kora óta álma volt, amiben olasz nagyapja keze vastagon benne volt, aki hamar megismertette Bublét a jazz világával, miután temérdek albumot megmutatott neki a nagy időkből.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Michael Bublé (@michaelbuble) által megosztott bejegyzés, Okt 2., 2014, időpont: 10:08 (PDT időzóna szerint)

 

Tinédzserként viszont apja nyomdokaiba lépett, vele dolgozott a halászhajójukon, ám a fedélzeti kabinban eltöltött pihenőidejét arra használta, hogy több száz legendás jazz-számot memorizáljon és gyakoroljon, köztük Frank Sinatra legnagyobb slágereit. Nagyapja nem adta fel: képezte a tinédzser Bublét, hogy előadói pályára léphessen. Zenei órákra vitte, énektanárt fogadott mellé, aminek meglett az eredménye: 16 évesen tehetségkutatót nyert, de kizárták, mert 17 év volt az alsó korhatár – ezekről Lara Logannek beszélt pár éve a CBS 60 Minutes című híres interjúműsorában.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Michael Bublé (@michaelbuble) által megosztott bejegyzés, Júl 28., 2014, időpont: 8:42 (PDT időzóna szerint)

 

A filmes világban is kipróbálta magát: 1996-ban mellékszerepre castingolták az X-Aktákba, ahol néhány pillanat erejéig ugyan, de először került a nagyvilág szeme elé Bublé.

 

A ’90-es években eljegyezte barátnőjét, a színésznő Debbie Timusst, akivel 2005-ig jártak jegyben. Timuss amúgy feltűnik az énekes Home című számának videóklipjében is 1:50-től.

 

Esküvői énekes vált belőle a húszas éveire, így találkozott Brian Mulroney korábbi kanadai miniszterelnökkel, aki feleségével együtt úgy döntött, Bublét fogják elhívni zenélni lányuk esküvőjére. Az énekes nagy-nagy szerencséjére a lagzin ott volt David Foster, Grammy-díjas zenei producer, aki korábban Madonnával, Whitney Houstonnal és Michael Jacksonnal dolgozott együtt. Fosternek tetszett, amit Bublétól látott az esküvőn, ezért elhívta Los Angelesbe, hogy majd ott kitalálnak valami karriert beindító dolgot.

Fotó: Denise Truscello/WireImage

 

Bublénak nem ment könnyen a Los Angeles-i élet: évekig nem kapott lemezszerződést, Foster nyíltan a szemébe mondta, hogy ebből a fajta zenéből nem fog pénzt csinálni, a lemezt túl drága lenne összerakni. Így Bublé hazakullogott Kanadába, talált magának befektetőt, aki finanszírozta volna a költségeket, majd visszatért Los Angelesbe. Fosternek addig könyörgött, míg le nem ültette őt a Warner Brothers Records lemezkiadó fejével beszélgetni. Megkérdezték tőle, miért adjanak neki szerződést, mikor még mindig ott van Frank Sinatra, aki hozza a pénzt nekik. Bublé erre azt válaszolta:

Minden tisztelettel, uram, de Mr. Sinatra halott.

Három nappal később megkapta a WBR támogatását.

Foster és Bublé. Fotó: Christopher Morris/Corbis via Getty Images

 

Első lemezét 2003-ban adta ki Michael Bublé címmel, amelyen főleg klasszikus szvingslágerek átdolgozásai voltak hallhatók. Meglepően nagy siker lett: Ausztráliában és Új-Zélandon az első helyre kúszott az eladott lemezek listáján, az amerikai Billboard 200-as zenei toplistáján pedig a 47. helyet kapta, ami debütáló album esetében kimondottan szép eredménynek számított. Főleg annak tudatában, hogy a szving, mint műfaj nem igazán a 2000-es években élte virágkorát.

Az első lemez dedikálása közben. Fotó: Bruce Glikas/FilmMagic

 

Világ körüli turnéra indult a hatalmas érdeklődés miatt, 2004-ben pedig kiadott egy CD-t és egy DVD-t azokról a számokról, amiket a koncertjein énekel. Ez volt a Come Fly with Me, ami Sinatra legendás slágeréről kapta a címét, ezen helyet kapott egy kisfilm is, amit a turnén készül vágóképekből raktak össze. Bublé jól időzített ezzel is: két évvel korábban debütált Spielberg Kapj el, ha tudsz! című filmje Leonardo DiCaprióval és Tom Hanksszel, amiben szintén felcsendült a Come Fly with Me.

2004-ben. Fotó: Carlo Allegri/Getty Images

 

2005-ben jött is a második albuma, amin már saját számok is helyet kaptak, némileg meglepően tíz országban is a toplisták élére került a lemez. Ekkor ismerkedett meg Emily Blunt színésznővel, akivel járni kezdtek, egészen 2008-ig együtt voltak. Bublé többek között neki írta Everything című dalát. Csúnyán szakítottak, Bublé borzalmas élményként írta körül aztán.

2006-ban Az ördög Pradát visel premierjén. Fotó: Evan Agostini/Getty Images

 

2007-ben és 2009-ben egy-egy albumot dobott piacra, a másodikhoz csomó számot írt, nem mellesleg videóklipeket forgatott ezekhez. Zenét és dalszöveget írni egyébként soha nem tanult, amiket szerzett, érzelmi úton születtek. A Haven’t Met You Yet című számának klipjében feltűnt egy argentin színésznő, Luisana Lopilato, akivel akkor már randizott az énekes. 2011-ben házasodtak össze.

Azt mondják, első látásra egymásba szerettek. Fotó: Kevork Djansezian/AMA2010/Getty Images for DCP

 

Hogy még tovább fokozza világhírnevét, elkészített egy karácsonyi albumot 2011-ben Christmas címmel. Ezen minden létező ismert ünnepi sláger rajta volt, és pluszban azok, amiket Bublé írt. Amerikában döntögette az eladási rekordokat, az énekes legsikeresebb lemezévé vált 12 millió eladott példánnyal. Nincs ebben semmi meglepő, hiszen Bublét könnyű és jó hallgatni, ő lett az ügyeletes karácsonyi srác, akit mindenki meg akart találni a szupermarketek polcain.

Saját karácsonyi koncertműsorai is voltak a tévében. Fotó: Gilbert Carrasquillo/FilmMagic

 

2016-ban tragédia érte a családját: hároméves fiánál, Noah-nál rákot diagnosztizáltak, amit az énekes az egyik koncertjén, épp a színpadra lépése előtt tudott meg. Akkor úgy fogalmazott, ez a lehető legnagyobb rúgás, amit egy szülő kaphat, többször kívánta, bárcsak ő betegedett volna meg. A kisfiú aztán szerencsésen felgyógyult, rajta kívül amúgy még két gyereke van: egy kisfiú és egy kislány.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Michael Bublé (@michaelbuble) által megosztott bejegyzés, Máj 18., 2020, időpont: 8:34 (PDT időzóna szerint)

 

Bublénak egyébként szívproblémái vannak: úgynevezett holiday heart szindróma gyötri, ami heves, ritmus nélküli szívveréssel jár. Alkoholfogyasztás hatására indulnak be a tünetek, vigyázni kell vele, mert akár komolyabb szívbetegség is kialakulhat. Erről a Daily Mailnek beszélt az énekes: „Ha megiszom pár italt, a szívem konkrétan kiugrik a helyéről.”

Fotó: Steve Jennings/Getty Images For Beringer Vineyards

 

Bublé kivételes viszonyt ápolt nagyapjával, Don Demetrio Santagával, aki 2018-ban halt meg. Utolsó kívánsága az volt, hogy otthonát, melyet saját kézzel épített fel, ajándékozzák a gondozójának, aki 8 évig volt mellette. Bublé felújíttatta egy tévéműsor keretein belül, és átadta a nőnek a ház kulcsait.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Michael Bublé (@michaelbuble) által megosztott bejegyzés, Máj 5., 2015, időpont: 10:57 (PDT időzóna szerint)


A koronavírus-járvány alatt bejelentette, hogy új albumon dolgozik, melyről sok dolgot nem árult el. Szeptember 9-én Michael Bublé 45 éves lett.

Fotó: Don Arnold/WireImage

Kiemelt kép: Andrew Chin/Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik