Élet-Stílus

Kincset érő kövek hullottak egy szegény brazil kisvárosra

Egy ritka meteorit több száz darabja csapódott a földbe augusztus 19-én egy Santa Filomena nevű, szegény, Brazília északkeleti részén fekvő kisvárosban. A helyiek közül volt, aki egy 26 ezer dollár (közel 8 millió forint) értékű követ talált.

A Santa Filomena-i meteoritdarabokat az teszi különlegessé, hogy a becslések szerint 4,6 milliárd évesek, vagyis egyidősek a naprendszerrel, így sokat tanulhatunk belőlük az Univerzum kialakulásáról. A Földön található meteoritoknak mindössze egy százaléka ilyen, a ritkaságuk pedig sok pénzt jelent a megtalálóiknak – írja a LadBibe című brit bulvárlap.

A meteorit darabjai a hirtelen meggazdagodást jelentik a szegény helyieknek. Edimar da Costa Rodrigues, egy helyi diák azt nyilatkozta, hogy a környéken nincsenek munkahelyek, az emberek a földből próbálnak megélni, így mindenkinek nagyon jól jön a kövekből származó pénz.

A meteorit darabkái jogilag azokat illetik, akiknek a földjére hullottak. Jelenleg grammonként 40 reálért (kb. 2200 forintért) lehet eladni őket, de az ár meredeken emelkedik, néhány nappal korábban még fele ennyi volt.

Gabriel Silva a Sao Paulo-i Egyetem kémiai intézetének kutatója szerint a helyieknek nem kellene eladniuk a kincset érő meteoritjaikat. Inkább múzeumot kellene nyitniuk, ami turistákat vonzana a környékre és lehetővé tenné a brazil tudósok számára a kutatást. Mivel közülük kevesen engedhetik meg maguknak, hogy megvegyenek egy nagyobb meteoritdarabot, a legtöbb kő külföldi kereskedőkhöz kerül.

(Kiemelt képünk illusztráció: Fotó: Jordan Lye / Getty)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik