Élet-Stílus

Gyerekekkel együtt bilincseltek meg a rendőrök egy családot, mert lopott motornak nézték az autójukat

„Nem vagyok rendőrellenes, én az ellen vagyok, ami tegnap történt, és az egyszerűen nevetséges volt” – nyilatkozta egy szemtanú, aki videóra vette, hogy egy csapat rendőr fegyvert fog egy családra, majd négy gyereket és az anyjukat a betonra hasaltja és hátrabilincseli a kezüket.

Brittney Gilliam a két lányával, két unokahúgával és egy felnőtt családtagjával egy bevásárlóközpont parkolójában ült az autójában vasárnap reggel, a coloradói Aurorában. Hirtelen rendőrök tűntek fel az autó mögött, fegyvert fogtak a négy gyerekre, és a két felnőttre, kiszállították őket az autóból, a forró aszfaltra hasaltatták őket, majd a két felnőtt és a két idősebb gyerek kezét hátrabilincselték – írja a Washington Post.

Az esetet több szemtanú videóra vette. A felvételeken jól hallatszik, hogy a család minden tagja sokkos állapotban van, rettegnek, zokognak, nem értik, hogy mi és miért történik velük.

Később kiderült, hogy a rendőrök rendszámtáblákat ellenőriztek és a rendszerük bejelzett Gilliamék autójára. Azt azonban már nem vették figyelembe, hogy a keresett rendszám egy másik államban van regisztrálva, ráadásul nem egy városi terepjáróhoz, hanem egy motorkerékpárhoz tartozik.

A rendőrség bocsánatot kért a családtól a tévedésért. A közlemény a rendszámfelismerő rendszer hibáira és a kommunikációs problémákra hivatkozott. Brittney Gilliam szerint azonban ez nem magyarázza, hogy a rendőrök fegyverrel kényszerítettek a földre és megbilincseltek 6 – 17 éves gyerekeket.

Vanessa Wilson, akit az eset után egy nappal, hétfőn este neveztek ki aurorai rendőrfőnökké azt mondta, a lopott járművekkel kapcsolatos intézkedések kiemelt kockázatúnak számítanak, ilyenkor előírás, hogy a rendőröknek fegyvert kell fogniuk a gyanúsítottakra, és a földre fektetve megbilincselni őket. Az új rendőrfőnök azonban elismerte, hogy a rendőröknek joguk van mérlegelni minden adott helyzetet és ha úgy látják jónak, eltérhetnek az előírásoktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik