Élet-Stílus

Túl sok a kövér turista, kevesebb utast szállítanak a velencei gondolások

Csökkentették az egyszerre szállítható utasok számát a velencei gondolások. A döntést azzal indokolták, hogy egyre több a túlsúlyos turista.

A Velence csatornáit bejáró gondola da nolok az eddigi hat helyett már legfeljebb csak öt utast szállítanak, míg a Grand Canalon közlekedő gondola da paradak az eddigi tizennégy helyett csak tizenkét embert szállítnak – írja a Guardian című brit lap.

Andrea Balbi a velencei gondolások szövetségének elnöke azt mondja, a turisták kissé nehezebbek ma, mint 10-15 évvel ezelőtt.

„A liftekben is ki van írva, hogy hány ember fér be egyszerre, vagy meg van adva egy maximális súly. Nekünk azonban nincs mérlegünk, amivel az utasokat méricskélhetnénk, így aztán az utasok számát csökkentettük.”

Balbi hozzáteszi, hogy a túlságosan megterhelt gondolákba könnyen befolyik a víz, a nolo típusú hajókat ráadásul eleve öt utasra tervezték, a hatodik embernek eddig sem jutott hely az üléseken.

Raoul Roveratto, egy másik gondolás szervezet vezetője kicsit nyersebben fogalmaz:

Közel fél tonna hússal a fedélzeten veszélyes hajózni.

Az utasok számának csökkentését egy másik új szabállyal együtt fogadták el. A gondolások fiai ezentúl átvehetik az apjuk engedélyét, anélkül, hogy le kellene vizsgázniuk a város történetéből, és idegen nyelvek ismeretéből. Az engedély átvételéhez csak azt kell mostantól bizonyítaniuk, hogy tudnak evezni, és négy év tapasztalattal kell rendelkezniük a családi gondolán. Balbi szerint mindez a hagyományok továbbvitelét segíti.

Szerinte, egy párizsi, egy New York-i, vagy bármilyen más városból származó gondolás épp olyan kiábrándító, mit egy pizzaszakács, aki nem nápolyi.

(Kiemelt fotó: Nicola De Pasquale / Getty)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik