Élet-Stílus

Múzeumban fogócskázó gyerekek törtek össze egy közel húszmilliós üvegkastélyt

A mű Hamupipőke kastélyát ábrázolta, készítője több mint 500 órán át dolgozott rajta.

Bizonyára kevesen vannak, akik gyerekként szerettek múzeumba járni. Sokan még felnőttként is hajlamosak elvetni egy múzeumi látogatást, mert unalmas, érdektelen, és amúgy is csendbe kell lenni. Nincs mit tenni, ez gyerekként még nagyobb megpróbáltatásokat jelent, így legtöbbször jobb nem kísérteni a sorsot. Valószínűleg annak a két gyereknek a szülei is átértékelték már a döntésüket, akik ennek a történetnek a főszereplői.

A Ladbible írta meg, hogy még május végén két fogócskázó suhanc

összetört egy 63 ezer dollár (19,3 millió forint) értékű üvegkastélyt, amin a készítője több mint 500 órán át dolgozott.

A fiatalok a túra során lemaradhattak a szüleiktől, más magyarázat nincs arra, hogy mászhattak be a vitrinbe, ahol a világ legnagyobb üvegfúvással készült kastélya állt. A mű egy spanyol szobrász, Miguel Arribas műve, és Hamupipőke kastélyának szakasztott mása volt, amit a művész embertelenül sok munkaóra után készített el.

A szobor 2016 óta volt a múzeum tárlatának része, több mint 30 ezer különálló darabból állt, többek között aranyból készült díszítőelemekből.

A baleset során a nagytorony teljesen összetört, és több fontos elem is komolyan megrongálódott. A múzeum nem közölte a helyreállítás költségeit, és azt sem, mikor láthatják újra, felújított állapotában a kastélyt a látogatók.

A szülőket mélységesen lesújtották a történtek és megígérték, hogy megtérítik a károkat. A múzeum kiadott egy közleményt, melyben – amellet, hogy nyomatékosan megkértek mindenkit, hogy a jövőben tartsák be a házirendet – jelezték, hogy felvették a kapcsolatot a szobor készítőjével. Arribast, mint alkotót kérték fel, hogy mérje fel a károkat, és ő maga végezze el a javítási munkálatokat, hogy a szobor mielőbb visszatérhessen a múzeumba. A járvány miatti beautazási tilalmak miatt viszont a szobrász egyelőre nem tud eljutni Sanghajba, így a közeljövőben biztosan nem tér vissza Hamupipőke kastélya a múzeumba.

 

Kiemelt kép: DYCJ / IMAGINECHINA / IMAGINECHINA VIA AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik