Élet-Stílus

Megfejtették a sikító múmia titkát

Kiderült, hogy a rejtélyes, egyiptomi sikító múmia egy hercegnő volt, aki fiatalon, szívrohamban halt meg.

A sikító múmiát, mely a jellegzetes arckifejezéséről kapta a nevét, 1881-ben találták meg az egyiptomi Luxorban. Személyét azóta rejtélyek övezték, egészen mostanáig – írja a LadBible című brit bulvárlap.

A múmiáról eddig csak azt lehetett tudni, hogy nő volt, most azonban a régészek CT-berendezéssel is alaposan megvizsgálták. A testét takaró szöveten egy feliratot találtak, ami így szól: „a fáraó lánya, Meret Amon fáraó testvére”.

Fotó: Kairói Egyetem

A kutatók rájöttek arra is, hogy a hercegnő háromezer évvel ezelőtt szívrohamban halt meg, és jellegzetes arckifejezése pedig a hullamerevség állapotában dermedt az arcára. Zahi Hawass egyiptológus, és Sahar Saleem radiológus-professzor tanulmányukban azt írják, hogy a hercegnőnek súlyos koszorúér-szűkülete volt, ez okozta a végzetes szívrohamát.

A holttestét valószínűleg csak órákkal a halála után fedezték fel, amikor már beállt a hullamerevség állapota, de a test konzerválásával nem várták meg, amíg az izmok újra elernyednek. A balzsamozók így olyan a formában őrizték meg a hercegnő testét, ahogy a meghalt.

(Kiemelt képünk illusztráció, fotó: Getty)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik