Élet-Stílus

Ezért egészséges a rendszeres szex és a maszturbálás

Az orgazmus nagyon fontos. Nem csupán lelki, de testi betegségeket is megelőzhetünk a rendszeres örömszerzéssel.

Boldogabbá tesz

Nemcsak a jó szex, önmagában az orgazmus is rendkívül jó hatással van a szervezetre, függetlenül attól, hogy párban vagy egyedül éri el valaki. Hiszen boldogabbá tesz. Nem kell túlbonyolítani: az embereknek szükségük van az örömérzésre.

Az orgazmus endorfint, dopamint és oxitocint szabadít fel, amelyek természetes hangulatjavítók. Ráadásul még az immunrendszerünket is erősíti, lassítja az öregedést, és csökkenti a stresszt – mindez szinte már úgy hangzik, mintha egy csodaszerről lenne szó. Kijelenthetjük, hogy a maszturbáció normális keretek között, nem túlzásba esve még javíthatja is a szexuális életet, mert megnöveli a tesztoszteronszintet a testben, ami felerősíti a libidót.

Ha legalább hetente egyszer vagy kétszer szexelünk, ellenállóbb lesz az immunrendszerünk a megfázással vagy az influenzával szemben. A heti rendszeres orgazmus ugyanis megnöveli a különböző vírusok és más fertőzések ellen védelmet nyújtó immunglobulin A (IgA) szintjét a szervezetünkben.

A szexuális aktivitás védi a férfiak egészségét. Összefüggésbe hozható a DHEA nevű nemi hormonnal, amely a mellékvesében termelődik, és amely a többi hormon – az ösztrogén, a tesztoszteron és a progeszteron – építőkockájaként funkcionál. A DHEA-t a fiatalság forrásaként is szokták emlegetni. A DHEA szintje orgazmus előtt a normális szint háromszorosára emelkedik, és úgy vélik, a rendszeres szex ilyen módon tudja meghosszabbítani az életet.

Fájdalom

Ha fájdalmat érzünk szex, merevedés vagy ejakuláció közben, akkor biztosak lehetünk abban, hogy gond lehet, és ezek a tünetek akár prosztatagyulladásra utalhatnak.

Mitől alakulhat ki a prosztatagyulladás?

  1. Szexuális szokások: a prosztata gyakori kiürítése elengedhetetlen, így ha egy férfinak nincs rendszeres szexuális élete, annak kedvezőtlen hatása is lehet.  Továbbá ügyelni kell a szexuális szokásokra, ugyanis az anális szex és a nemi úton terjedő bakteriális fertőzések is okozhatnak prosztatagyulladást.
  2. Sérülések: Traumát okozhat egy erősen megrúgott, és rossz helyen célba ért focilabda, a túlzásba vitt biciklizés, nyáron a vízisízés, jet-skizés, az állandó motorozás, az olyan sportok, amelyek erős rázkódással járnak.
  3. Életmód: A dohányzás, a kevés alvás és a mozgásszegény életmód nincs jó hatással az immunrendszerre, csökken a szervezet védekezőképessége, és könnyebben alakulhat ki prosztatagyulladás.
  4. Fertőzések: A férfiak is felfázhatnak, a húgyhólyag fertőzései pedig a prosztatára is átterjedhetnek. Okozhatnak prosztatagyulladást a gombás fertőzések és a különböző vírusok is.
  5. Táplálkozás: A prosztata könnyebben begyulladhat cinkhiány esetén. Bajt okozhat az ételallergia is, például a gluténérzékenység, illetve a koffein-intolerancia. Krónikus prosztatagyulladás esetén érdemes kerülni a túl fűszeres és csípős ételeket.
  6. Stressz: az állandó idegeskedés és feszültség tovább növelheti a krónikus prosztatagyulladás kialakulásának lehetőségét, illetve nehezíti a gyógyulást, erősítheti a fájdalomérzetet.

A krónikus, nem bakteriális prosztatagyulladással küzdő betegek azt tapasztalják, hogy a panaszmentes és a kellemetlen tünetekkel járó időszakok váltakozva követik egymást. A kiszámíthatatlanság idegőrlővé válhat, ami tovább fokozhatja a betegséggel járó fájdalomérzetet. A prosztata sejtjei a bennük zajló gyulladás miatt megduzzadnak. A gyulladt sejtek fokozatosan nyomás alatt tarthatják például a húgycsövet, romolhat továbbá a pénisz vérkeringése is.

Ezekben az esetekben nem-szteroid gyulladáscsökkentőkkel, bakteriális fertőzés esetén pedig gyakran többféle, váltott antibiotikum-kúrával szoktak próbálkozni a kezelőorvosok.

Prosztata

A prosztata simaizomból és mirigyekből épül fel, melyet kívül kötőszövetes tok vesz körül; állománya két oldalsó és egy középső lebenyre osztható. A mirigyek nyúlós, tejszerű váladékot termelnek, amely enzimeket, citromsavat és cinket tartalmaz. A mirigyfészkek mindegyike külön kivezetőcsőbe folytatódik, amelyek a húgycsőbe nyílnak, mégpedig annak a prosztatán áthaladó szakaszán. Itt nyílnak a húgycsőbe az ondóvezetékek is, amelyek a herében termelődő férfi ivarsejteket (spermiumokat), valamint az ondóhólyag váladékát vezetik a húgycsőbe. A prosztata mirigyei által termelt váladék – keveredve az ondóvezetékeken át érkező, hímivarsejteket tartalmazó váladékkal – fontos részét képezi a magömlés, az ejakuláció alkalmával a hímvesszőn át távozó ondónak. A prosztataváladék keveredik a többi mirigy váladékával, és együtt biztosítják a hímivarsejtek életéhez és mozgásához megfelelő kémiai környezetet.

Hirdetés

Prosztatagyulladás tünetenyhítés ott, ahol a probléma van! A Proxelan végbélkúp az egyetlen, klinikai vizsgálattal igazolt, helyi hatású készítmény prosztatagyulladásra, amely ott enyhíti a panaszokat, ahol a probléma van. Az ápoló hialuronsav és gyógynövények kombinációja teljessé teszik a gyógyszeres kezelést, enyhítve a vizelési zavarokat, gáttájéki fájdalmakat. A szexuális aktivitást nem befolyásolja. Vény nélkül kapható a patikában, ezért könnyű hozzájutni, fellángoló fájdalmak esetén azonnal használható, akár hosszú távon is.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik