Élet-Stílus

A prosztataproblémákról igenis beszélni kell

Balázs és Lilla négy éve vannak együtt. Szeretik egymást, mondják, de magukban azt gondolják, kapcsolatuk korántsem olyan már, mint korábban. Szexuális együttléteik megritkultak, és akkor sem jók igazán. A férfi számára sokszor igen fájdalmas a szex, a legtöbbször csípő érzés követi a magömlést. Emellett gyakran tapasztal vizelési ingert és medencetájéki, gyakran a végbélbe, herékbe sugárzó fájdalmat. Erről nem nagyon beszél Lillának, aki egyre inkább magára veszi az aktusok sikertelenségét. Balázs hasonlót érez, így mindketten lassan inkább hanyagolják a szexet, de a rossz hangulat a mindennapjaikra is rányomja a bélyegét.

A fenti szituáció egy átlagos példa arra, hogyan hathatnak a prosztataproblémák a szexuális együttlétre és a párkapcsolatra. A férfiak egy része cikinek érzi ezt a kellemetlenséget és szégyenérzete miatt inkább nem beszél róla sem otthon, sem az orvosának.

A prosztatagyulladásról ráadásul még mindig sokan gondolják, tévesen, hogy csak az időseket érinti, miközben a statisztikai adatok azt mutatják, az ötven évnél fiatalabb férfiak esetében (főleg a harmincas-negyvenes korosztályban) a leggyakoribb, míg az idősebbeknél csak a harmadik leggyakoribb urológiai problémáról van szó.

Mit tehet egy elkeseredett nő, ha azt látja partnerén, hogy problémája miatt kerüli a szexuális együttléteket? Fontos, hogy bármilyen nehéz és fájdalmas számára is az elutasítás, tudatosítsa magában, hogy ez nem róla szól.

A legtöbb, amit tehet egy ilyen helyzetben, hogy támogatja a másikat, ítélkezésmentes, biztonságos környezetet biztosít, hogy partnere számára is könnyebb legyen megnyílni. Ez azonban még csupán az első lépés. A második lépés a szakorvosi vizsgálat hangsúlyozásának fontossága. Bármilyen kellemetlennek tűnhet az érintett számára fizikailag és lelkileg is, mindenképpen érdemes szakember tanácsát kérni, aki megállapítja, hogy akut vagy krónikus, illetve bakteriális vagy nem bakteriális eredetű a probléma.

A szintetikus hatóanyagú gyógyszerek, antibiotikumok mellett különböző kiegészítő terápiás módszerek alkalmazására is van lehetőség. Segíthetnek például egyes gyógynövényi készítmények, a rendszeres ülőfürdőzés, vagy a korántsem kizárólag a nők számára hasznos intimtorna.

A gátizomtorna ugyanis a prosztatagyulladásban szenvedők esetében is sokat segíthet medenceizmok fájdalmának csökkentésében, a vizelési zavarok enyhítésében, valamint a merevedési problémákon.

Hirdetés

Prosztatagyulladás tünetenyhítés ott, ahol a probléma van! A Proxelan végbélkúp az egyetlen, klinikai vizsgálattal igazolt, helyi hatású készítmény prosztatagyulladásra, amely ott enyhíti a panaszokat, ahol a probléma van. Az ápoló hialuronsav és gyógynövények kombinációja teljessé teszik a gyógyszeres kezelést, enyhítve a vizelési zavarokat, gáttájéki fájdalmakat. A szexuális aktivitást nem befolyásolja. Vény nélkül kapható a patikában, ezért könnyű hozzájutni, fellángoló fájdalmak esetén azonnal használható, akár hosszú távon is.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik