Élet-Stílus

Ha nem jön a baba, mi a teendő? Mire gyanakodhatsz?

Andrea és Péter eldöntötték, hogy gyereket szeretnének. Hiába próbálkoztak azonban jó ideje, Andrea nem esett teherbe. Ha egy év is eltelik úgy, hogy (fogamzásgátlástól mentes körülmények között) a magzat rendszeres próbálkozás ellenére sem fogan meg természetes módon, akkor meddőségről beszélünk.

A meddőség nem ritka, a párok 15 százalékát érinti. Az esetek 30 százalékában a férfi a meddő, de ugyanekkora arányban fordul elő, hogy a nő. Az esetek 20 százalékánál mindkét félnél kimutathatók problémák, a maradék 20 százaléknál pedig a meddőség oka ismeretlen.

A férfiak nemzőképtelenségének több oka lehet, fennállhat például hormonális probléma, veleszületett rendellenesség, de ugyanúgy akár prosztatagyulladás is, amely a nemzőképes, fiatalabb korú férfiakat érinti igazán, hiszen az 50 év alattiaknál ez a leggyakoribb (50 év felett pedig a harmadik leggyakoribb) urológiai probléma.

Az aktív szexuális életet élő férfiak nagy részénél kialakul a prosztatagyulladás. A prosztata, más néven dülmirigy a húgycsövet körülvevő, a húgyhólyag alatt elhelyezkedő, gesztenye alakú szerv, amely az ondóhólyaggal együtt váladékot termel. Ez a váladék biztosítja sajátos összetétele révén a spermiumok életképességét. Márpedig ha gond van a prosztata működésével, az nemzőképtelenséget okozhat.

Prosztatagyulladásra lehet gyanakodni gyakori vizelési inger, égő, csípő érzéssel együtt járó vizelés, illetve alhasi, heretájéki fájdalom esetén. Ezek a tünetek a prosztatagyulladás akut és krónikus típusánál ugyanúgy fennállnak, intenzitásuk mértéke azonban eltérő.

Ha a tervezett gyermekáldás a próbálkozások ellenére sem jön össze, a sperma vizsgálatával lehet megállapítani, hogy pontosan miből fakad a probléma, és ilyenkor derülhet ki, ha prosztatagyulladás áll fenn.

A gyulladás kezelésére egyénre szabott javaslatot tesz a szakorvos. Gyakran előfordul – leginkább a krónikus prosztatagyulladás esetén –, hogy egyéb kezelésekkel kombinálva antibiotikum-terápiát alkalmaznak. A betegség leküzdésében segíthetnek a növényi összetevőt tartalmazó készítmények, valamint az életmódban eszközölt változtatások.

Hirdetés

Prosztatagyulladás tünetenyhítés ott, ahol a probléma van! A Proxelan végbélkúp az egyetlen, klinikai vizsgálattal igazolt, helyi hatású készítmény prosztatagyulladásra, amely ott enyhíti a panaszokat, ahol a probléma van. Az ápoló hialuronsav és gyógynövények kombinációja teljessé teszik a gyógyszeres kezelést, enyhítve a vizelési zavarokat, gáttájéki fájdalmakat. A szexuális aktivitást nem befolyásolja. Vény nélkül kapható a patikában, ezért könnyű hozzájutni, fellángoló fájdalmak esetén azonnal használható, akár hosszú távon is.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik