Élet-Stílus

A Balatonkört végigtekerni nem csak a lábaknak lehet fájdalmas!

Az útvonalon sűrűn követik egymást a lakott részek, tetszés szerint lehet beiktatni pihenőket, frissítőpontokat. Ha valaki abszolút rekordot döntene, Simon Péter 4 óra 35 perces idejénél kellene jobbat mennie, de a kör kényelmes tempóban, hosszabb-rövidebb szünetekkel együtt is teljesíthető egy nap, vagyis tíz – tizenkét óra alatt.

A hosszú bringázásokkal kapcsolatban azt hihetnénk, hogy csak lábbal kell bírni, pedig hasonló megterhelésnek van kitéve a hátsó felünk is. Egy rosszul beállított bringa, egy kényelmetlen nyereg vagy rosszul megválasztott ruhadarab könnyen eljuttathatja az embert arra a pontra, amikor hiába bírnák még a lábai, fel kell adnia a tekerést, mert egyszerűen képtelen tovább kerékpáron ülni. A férfiakat ráadásul nemcsak az izmaik és a csontjaik kínozhatják, hanem a prosztatájuk is.

Bár a biciklizésnek számos előnye van az egészségünkre nézve, a nyeregben ülésnek megvannak a maga kockázatai. Kerékpározás közben a prosztatát rendszeresen, hosszú időn át ismétlődő traumasorozat érheti, az állandó nyomás, amely tovább ronthatja a prosztatával kapcsolatos meglévő bajainkat (például egy prosztatagyulladást), illetve hajlamosító tényezőként akár hozzá is járulhat, hogy problémánk legyen ezzel a fontos szervünkkel.

A férfiak nagy része nem is tudja, hogy a prosztatabetegségek nem csak az idősebb korosztályt érintik. A prosztatagyulladás ugyanis az 50 év alatti férfiak leggyakoribb urológiai problémája.

A tünetek meglehetősen kellemetlenek lehetnek. Előfordulhat deréktáji fájdalom, hasfájás, gyakori vizelés, olyan vizelési problémák, mint a gyenge vizeletsugár, fájdalmas vizelés, illetve problémák a hólyag kiürítésével. Fájdalom jelentkezhet herezacskóban, a húgycsőben, a makkon vagy a nemi szervek és a végbélnyílás közötti területen. Jelentkezhet fájdalom magömléskor, kialakulhat merevedési zavar, illetve a libidó csökkenése is, vagyis a probléma az egyik legféltettebb területre a szexualitásra is negatívan hat.

A betegséget leggyakrabban nem fizikai trauma, például bringázás okozza, hanem bakteriális fertőzés. A kórkép nehezen diagnosztizálható és kezelhető, így nem meglepő, hogy a prosztatagyulladás kezelésében egyre nagyobb szerepet kapnak a különböző fitoterápiás készítmények. Célszerű olyan terméket választanunk, melynek összetevői igazolt hatású, illetve a hagyományos gyógyászatban bevált gyógynövények. Gyulladáscsökkentő, immunerősítő és számos egyéb jótékony hatással bíró gyógynövény például az afrikai törpepálma, a tökmag, tömjénfa, szalmagyopár és a teafa.

Mint minden betegség, így a prosztatagyulladás esetében is a megelőzés a legjobb megoldás.

Kerékpározáskor a prosztatát érő trauma kiküszöböléséhez a legfontosabb a megfelelő nyereg. Erősen kipárnázott, zselés, esetleg memóriahabos ülések között érdemes keresgélni. A kifejezetten prosztatakímélő ülések középen osztottak, vagy egy hosszúkás nyílás van rajtuk. Vásárlás előtt érdemes több nyerget is kipróbálni, mert rengeteg tényező befolyásolhatja, hogy kinek melyik a legmegfelelőbb, legkényelmesebb. Ha megvan a tökéletes nyereg, már csak megfelelő szögbe kell állítani, hogy ne gátolja a vér áramlását. Ha sokáig ülünk a nyeregben, érdemes lehet speciális, párnázott bringás nadrágot húzni.

Hosszabb kerékpártúrához a megfelelő kormány legalább olyan fontos, mint a megfelelő nyereg. A jó bringakormányt többféleképpen is meg lehet fogni, a bringás így időnként pozíciót változtathat. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, nem kell feltétlenül lecserélni a kormányt, vehetünk rá különböző kiegészítőket is. A Balatonkörnek pedig csak kellő felkészülés után vágjunk neki! Ha egyébként csak hetente, vagy heti néhány alkalommal, rövidebb távokat teszünk meg biciklin, biztosan nem fog jót tenni az egész napos terhelés.

Hirdetés

Prosztatagyulladás tünetenyhítés ott, ahol a probléma van! A Proxelan végbélkúp az egyetlen, klinikai vizsgálattal igazolt, helyi hatású készítmény prosztatagyulladásra, amely ott enyhíti a panaszokat, ahol a probléma van. Az ápoló hialuronsav és gyógynövények kombinációja teljessé teszik a gyógyszeres kezelést, enyhítve a vizelési zavarokat, gáttájéki fájdalmakat. A szexuális aktivitást nem befolyásolja. Vény nélkül kapható a patikában, ezért könnyű hozzájutni, fellángoló fájdalmak esetén azonnal használható, akár hosszú távon is.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik