Élet-Stílus koronavírus

Nem adhatott vérplazmát a koronavírusból felépült férfi, mert meleg

A kórból felgyógyultak vérplazmája igazi kincs, mert alkalmas a súlyos állapotú fertőzöttek gyógyítására.

Kirívó ügyről számolt be nemrégiben a CBS News, ami ebben a pandémia sújtotta helyzetben különösen érthetetlen. Dillon Barron orvosként a frontvonalban dolgozik Chicagóban. Mivel a munkája során rengeteg koronavírusos beteggel találkozott, ő maga és párja, Eric Seelbach is elkapta a vírust, amiből azóta szerencsésen felépültek mindketten.

A betegségből felgyógyógyulók vérplazmája alkalmas a súlyos állapotú betegek gyógyítására, így szerte a világon arra kérik a gyógyultakat, hogy segítsenek a kórházaknak és ajánlják fel a plazmájukat. Barronék is így tettek volna, de megrökönyödésükre visszautasították őket, mégpedig azért, mert melegek.

A férfi rettentő csalódott volt, hiszen mint elmondta, nap mint nap látott embereket szenvedni és meghalni, így nagyon szeretett volna ezzel a gesztussal segíteni a kórtól szenvedőknek.

Vágytam arra, hogy tegyek valamit. Hogy a kezembe vegyem a dolgokat és valami jót tegyek az emberekért.

Ezt azonban nem tehette meg sem ő, sem a párja. Az Élelmiszer- és Gyógyszerügynökség véradási irányelveinek értelmében olyan férfi, aki férfiakkal folytat szexuális kapcsolatot, csak abban az esetben adományozhat, ha az utolsó együttlét óta eltelt legalább három hónap. Hasonló rendelkezés heteroszexuális donorokra nem vonatkozik.

A dolog hátterében a HIV fertőzés kizárása áll, a rendelkezést viszont még 1983-ban hozták meg, azóta viszont a technológia rengeteget fejlődött, így ez sokak szerint okafogyottá vált. Ezen a véleményen van a Chicagói Egyetem orvosa, Anu Hazra is, aki a minden donorra vonatkozó egyedi kockázatértékelést támogatja, függetlenül attól, hogy az illető szexuális beállítottságától.

Mivel a koronavírusból felépültek vérplazmája jelenleg óriási kincs a világban, Barronék remélik, hogy hamarosan elhárítják az akadályokat és ők is adakozhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik