Élet-Stílus

Véres disznófej, légylárva, poloska, nyomkövető: durva megfélemlítő kampányt indítottak egy pár ellen az eBay-nél

Az ügyben érintett a vállalat vezérigazgatója is, de nem bizonyítható, hogy az ügy helytelen kezelésén kívül más szerepe is lett volna benne.

Az ügyészség szerint hat eBay-vezető terrorizált egy párt, akik egy dühödt, a vállalatot kritizáló cikket írtak egy hírlevélbe. A dolgozók felháborító csomagokat küldtek, zaklatták őket online és egyszer még a garázsukba is betörték, hogy a meg nem nevezett pár kocsijára egy GPS-es nyomkövetőt szereljenek – írta a BuzzFeed News. Amikor pedig a rendőrség elkezdett utána nézni a dolgoknak a ma már csak volt eBay-alkalmazottak megpróbálták akadályozni a nyomozást.

A megfélemlítés keretében véres malacmaszkot, élő poloskákat, légylárvákat, pókokat, pornót és olyan könyvet is küldtek, amely arról szólt, hogyan emésszük meg a házastársunk halálát. A csomagokat a naticki pár szomszédjának küldték, de az ő nevükre.

A zaklatók:

  • James Baugh biztonsági vezető;
  • David Harville globális megbízhatósági igazgató;
  • Stephanie Popp, a hírszerzési részleg vezető menedzsere;
  • Stephanie Stockwell, az hírszerzési részleg menedzsere;
  • Veronica Zea hírszerzési elemző;
  • Brian Gilbert, a cég globális biztonsági csapatának speciális műveleti vezetője, a Santa Clara-i rendőrség korábbi kapitánya.

Azóta mindannyijukat kirúgták (plusz még a vállalat egy kommunikációs vezetőjét is), és az eBay elnézést kért a történtekért. Belső vizsgálatot is indítottak, amiből arra is fény derült, hogy a vállalat akkori vezérigazgatója, Devin Wenig nem megfelelően kommunikálta le a történéseket, de arra nincs bizonyíték, hogy tudott volna előre arról mit terveznek kollégái vagy engedélyezte volna azt. Mindenesetre ő is akkortájt hagyta ott a céget, mikor az ügyben nyomozni kezdtek.

A nyomozás során több üzenetre is fény derült, amit az alkalmazottak egymás között cserélte, így hogy

„össze fogom verni azt a nőt”, vagy hogy „vadásszuk le őket”.

Az elkövetők kamu Twitter-fiókokat és emailcímeket is készítettek, hogy online kritizálják a blogger párost valamint, hogy azokon keresztül fenyegessék őket.

Mikor a disznómaszkot küldték, akkor egy üzenetet is írtak nekik a Twitteren azzal, hogy „most már figyeltek rám?”

Olyan hirdetést is feladtak a nevükben, amelyben arról írtak, hogy egyedülállók, párok, swingereket hívnak meg magukhoz, csak kopogjanak be a nap bármelyik pontján, legyen éjjel vagy nappal.

Harville és Zea 2019 augusztusában Bostonba utaztak, hivatalosan azért, hogy részt vegyenek egy konferencián, de igazából a párt akarták megfigyelni. Ekkor szerelték fel a nyomkövetőt a pár kocsijára, miután betörtek a garázsukba. A két eBay-es attól tartott, hogy a helyi rendőrség megállítja majd őket, mikor követik a párt, ezért hamis iratokkal is felszerelkeztek, amelyekben az állt, hogy az eBay vezetőit ért fenyegetések miatt nyomoznak. A pár ugyanakkor értesítette a rendőrséget, a két alkalmazott pedig hazudott nekik, ahogy az eBay egyik ügyvédjének is. A másik négy gyanúsított pedig egy listát készített a hatóságoknak, hogy kik is lehetnek érdekeltek valójában a pár megfélemlítésében, de ezt csak félrevezetés akart lenni.

A korábbi eBay vezetőket akár öt év börtönbüntetésre is ítélhetik, valamint 250 ezer dollár megfizetésére kötelezhetik.

Kiemelt kép: JOSH EDELSON / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik