Élet-Stílus

Jövő nyáron újra előbukkan egy elsüllyedt középkori falu Toszkánában

Az Olaszország északnyugati részén fekvő Fabbriche di Careggine 1947-ben került víz alá egy vízerőmű építése miatt.

A XIII. században alapított toszkán falu, Fabbriche di Careggine 1947-ben került teljesen víz alá, amikor egy vízerőmű építése miatt létrehozták a mesterséges Vagli-tavat. Az azóta eltelt 73 év alatt a település mindössze négyszer bukkant felszínre, méghozzá az erőmű gátjának karbantartása miatt. Legutóbb 1994-ben történt ilyen, de 2021 nyarán ismét felszínre bukkan a középkori falu – írja a LadBible című brit bulvárlap.

Fabbriche di Caregginét kovácsok alapították, és a település gyorsan híressé vált a fém mesterművekről, melyeket ott készítettek. A falu 1755-ben Itália egyik legnagyobb fémtermék-ellátójává vált, a XVIII. század végén Modena hercege különleges privilégiumokat adományozott a településnek, a helyi férfiaknak nem kellett például kötelező katonai szolgálatot teljesíteniük.

Az iparosodással azonban a kovácsmesterség, így Fabbriche di Careggine is lassan elveszítette a jelentőségét, a helyiek pedig gazdálkodásból, pásztorkodásból próbálták fenntartani magukat. Amikor 1947-ben, a vízerőmű építése miatt evakuálták, a faluban 146 ember élt 31 házban.

Amikor a Vagli-tavat legutóbb, 1994-ben leengedték, nagyjából egymillió turista járta be az elsüllyesztett falu utcácskáit. Az akkori polgármester, Domenico Giorgi lánya, Lorenza Giorgi egy májusi Facebook-bejegyzésben azt írta, biztos forrásból úgy tudja, hogy jövőre egy időre újra előbukkan a víz alól Fabbriche di Careggine. A nő reméli, hogy 2021-ben is legalább annyian lesznek kíváncsiak az elsüllyesztett középkori falura, mint legutóbb.

Kiemelt képünkön Fabbriche di Careggine 1994-ben, fotó: Romano Cagnoni / Getty

Ajánlott videó

Olvasói sztorik